Kampen wil wereldrecord Knopen leggen verbreken

alles over Hanzefest XL
Dinsdag 25 april 2023 | 583 keer bekeken

Er zijn steeds minder mensen die goed kunnen knopen, en daar wil Kampen als maritieme Hanzestad verandering in aanbrengen. Daarom organiseert de stichting Kampen Partners op vrijdag 25 augustus een poging om het wereldrecord Knopen leggen te verbreken.

Op de boot en op het land

De platte knoop, de mastworp, paalstreek, achtsteek en de schootsteek. Het zijn enkele voorbeelden van knopen die worden gelegd tijdens de recordpoging die plaats zal vinden op het Van Heutszplein, vlakbij de IJsselkade in Kampen. Knopen om je schip mee aan te leggen aan wal, om je zeilen vast te zetten of een vlot mee te maken. Maar ook voor boomhutten en andere dingen komt een stevige knoop goed van pas.

350 deelnemers nodig

In 2017 is het wereldrecord om met zoveel mogelijk mensen tegelijk knopen te leggen gevestigd met meer dan 250 mensen. Om het Guinness Book of Records te halen, wil Kampen minstens 350 ‘cursisten’ op het plein verzamelen. Daar krijgen ze een stoomcursus Knopen Leggen van minstens een half uur, inclusief een gratis ‘knopenkoker’. Notaris Bart Slagter uit Kampen zal controleren of aan alle voorwaarden wordt voldaan. En daar komt heel wat bij kijken. Er moeten logboeken worden bijgehouden, foto- en filmbeelden worden ingeleverd als bewijsmateriaal en nog veel meer. Maar initiatiefnemers Hester Timmerman en Atie Edink hebben er alle vertrouwen in dat het helemaal goed komt. “Als het maar droger is dan tijdens de repetitie die we deden tijdens de opening van het Hanzejaar. Want op 1 april bleef het maar regenen!”

Hanzefest XL

De recordpoging is onderdeel van het evenement ‘Hanzefest XL’, dat van 25 tot en met 27 augustus plaatsvindt in Kampen. Het is een van de hoogtepunten van het nationale Hanzejaar, dat ook in Kampen groots gevierd wordt. Meer informatie over het programma staat op www.visitkampen.nl. En iedereen die meer wil weten over het wereldrecord of zich meteen wil aanmelden om mee te doen, kan een mailtje sturen naar info@kampenpartners.nl.

Deel deze pagina

twitter logo facebook logo linkedin logo