Herdenking
Voor jong en oud

Dodenherdenking Kampen 2023

vlag

EENMALIG

Bewaar
Delen

Dagen en tijden

Donderdag 4 mei 2023 - (20:00 - 22:30)

Dinsdag 10 januari 2023 | 68 keer bekeken

Vrijdag 4 mei 2023 vindt de dodenherdenking in Kampen weer plaats. Hoe zit het ook al weer met de vlaggen halfstok? En wat is het programma precies? Je leest het op deze pagina. Let op: momenteel zijn nog niet alle programma onderdelen bekend. Deze pagina wordt steeds bijgewerkt. 

Programma 4 mei (voorlopig)

18.00 uur Vlaggen halfstok.

18.50 uur Bijeenkomst bij het Indiëmonument in het plantsoen.

19.00 uur Taptoe bij het monument in het plantsoen , gevolgd door kranslegging door een lid van het college van B & W. Vervolgens 2 minuten stilte, wat kenbaar gemaakt wordt door een taptoesignaal. Aan het einde van de 2 minuten stilte wordt bij het monument een eresignaal geblazen. Vervolgens treden het collegelid en de leden van het 4 mei comité naar voren, staan een moment stil bij de bloemen, lopen rondom het monument en vervolgen hun weg. Daarna zijn de overige aanwezigen in de gelegenheid bloemen te leggen.

19.25 uur Start stille tocht op het Van Heutszplein. De stoet wordt begeleid door twee tamboers.

De leerlingen van één van de basisscholen leggen bloemen bij een aangegeven plek aan de IJsselkade (ter nagedachtenis aan alle mensen die per boot naar Kampen werden aangevoerd en daar doorgingen per trein) en bij de Synagoge.

De route van de stille tocht loopt vanaf de IJsselkade, door de Prinsenstraat, waar bloemen worden gelegd door leerlingen, over de Vloeddijk naar het monument aan de De la Sablonièrekade. Bij de IJsselkade, de Synagoge en bij de fusilladeplaats aan de Prinsenstraat staan erewachten opgesteld.

De Stichting Luidklokken Bovenkerk zal tijdens de stille tocht een klok met gedempte – of omfloerste – klepel luiden.

19.49 uur Aankomst bij het monument aan de De la Sablonièrekade.

19.52 uur Kranslegging door de burgemeester.Er wordt een gedicht voorgedragen en de burgemeester zal een kort woord spreken.

20.00 uur Begin van de twee minuten stilte. Dit wordt kenbaar gemaakt door het taptoesignaal bij het monument.

20.02 uur Einde van de twee minuten stilte. Het Wilhelmus wordt gezongen en gespeeld (twee coupletten). 

Hierna zet de afsluitende muziek in. Dan treedt de vertegenwoordiging van het college van B & W naar voren, staan een moment stil bij de bloemen en vervolgen de weg. Vervolgens worden bloemen gelegd door schoolkinderen die terzijde staan opgesteld en zijn de verdere aanwezigen in de gelegenheid bloemen bij het monument te leggen.

Om uiterlijk 21.10 uur worden de vlaggen binnengehaald.

Let op:
De deelnemers aan de stille tocht worden verzocht om ruim op tijd aanwezig te zijn op het Van Heutszplein. Degenen die in de stoet meelopen worden uitgenodigd om tijdens de tocht in aansluiting op de schoolkinderen bloemen te leggen bij de IJsselkade, de Synagoge, in de Prinsenstraat en/of bij het monument. Alle deelnemers worden verzocht zich te willen gedragen in overeenstemming met de sfeer van het gebeuren.

Aan de verkeersdeelnemers wordt gevraagd om van 19.25 tot 20.05 uur de route van de stille tocht te mijden, dan wel bij het passeren van de stoet te stoppen en de motor uit te schakelen.

Deel deze pagina

twitter logo facebook logo linkedin logo