Expositie
Voor jong en oud

Expositie Stedelijk Museum: Jan van Driel | Wijds en Nabij

schilderij Jan van Driel

EENMALIG

Bewaar
Delen

Waar

Voormalige Synagoge

Dagen en tijden

Woensdag 6 april 2022 - (10:00 - 17:00)

Contact

stedelijkmuseum@kampen.nl

Praktische informatie

De expositie 'Door schoonheid omringd' is tot en met 12 juni 2022 te bezichtigen in de Voormalige Synagoge, IJsselkade 33. Kijk voor de openingstijden en voor meer informatie op: https://stedelijkmuseumkampen.nl.

Woensdag 6 april 2022 | 119 keer bekeken

Het typische Hollandse landschap dat we zo goed kennen van de geliefde 19e-eeuwse Haagse Schoolschilders is ook vandaag nog populair bij hedendaagse kunstenaars. Zo probeert Kamper schilder Jan van Driel de grootsheid van het landschap vast te leggen door goed naar de natuur te kijken én te bestuderen hoe beroemde landschapsschilders het aanpakten.

Poëzie van het zonlicht

Van Driels favoriete onderwerpen zijn weidse landschappen en verstilde stadsgezichten. Hij neemt ons mee naar groene polders met sloten, dijkhuisjes, molens en boten op de rivier en toont ons de poëzie van het zonlicht op een witte muur. De werken vormen samen een aantrekkelijk beeld van het typisch Nederlandse cultuurlandschap.

Hollandse meesters
‘Het beste wat Nederland heeft voortgebracht was de 17de-eeuwse schilderkunst,’ constateert Jan van Driel. Hij raadpleegt bij voorkeur Johannes Vermeer, Rembrandt en Frans Hals.

‘Ik werk het liefst naar de waarneming om het licht en de atmosfeer zo direct mogelijk in mijn werk te verankeren. Als je buiten werkt, word je gegrepen door een bepaald beeld of hoe het licht er op valt.’

Samenhang en rust
Met volharding richt hij zich vaak op hetzelfde onderwerp of gegeven, wat resulteert in meerdere series werken van hoge kwaliteit, zoals bijvoorbeeld zijn aquarellen van het Kamper stadsfront.

Van Driel weet de samenhang tussen ieder element heel knap te bewaren. Hij kiest zijn details zorgvuldig en verliest ook het grote geheel niet uit het oog. Hierdoor is het beeld prettig om naar te kijken en ziet het er bijna eenvoudig uit.
Ook in zijn stadsgezichten weet hij rust te brengen in de complexiteit van de architectuur. Nergens verliest Van Driel de controle en weet zijn vlotte schildertoets te behouden.

 

Contact

Openingstijden: 

Dinsdag t/m zaterdag 11.00 tot 17.00
Zondag 13.00 tot 17.00 uur

Adres
Oudestraat 133
8261 CK Kampen
038-3317361
stedelijkmuseum@kampen.nl

https://stedelijkmuseumkampen.nl

Deel deze pagina

twitter logo facebook logo linkedin logo