Op zaterdag 11 en zondag 12 september gaat de Open Monumentendag door! 30 monumenten openen hun deuren. Hier vind je de actuele informatie, activiteiten en meer over de deelnemende monumenten. De locaties kun je herkennen aan de vlag van Open Monumentendag. Volg Open Monumentendag Kampen via Facebook: https://www.facebook.com/OMDKampen voor de laatste nieuwtjes. 

Deze pagina wordt nog verder gevuld

Thema Mobiel Erfgoed

Dit jaar is het thema Mobiel Erfgoed in Hanzestad Kampen. Er is een speciale route en een tweede editie van de Open Monumentendag film gemaakt.
Via de app Stadsgids Kampen is een route langs mobiel erfgoed vroeger en nu te wandelen/fietsen of per auto. De route leert hoe mobiliteit is veranderd, en hoe je sporen van mobiliteit van vroeger nog altijd kunt terugvinden in het Kampen van nu.

Direct naar

Alle locaties
Skeltertreintje
Reserveer gratis rondleiding
Open Monumentendagfilm
Onze tips om te combineren Deze locaties zijn geopend tijdens Open Monumentendag in de gemeente Kampen


Klik op het bovenstaande kaartje of op deze link om naar het programma, de informatie van de verschillende locaties te gaan:  


Open Monumenten Zaterdag

Deze locaties zijn geopend op zaterdag 11 september: 

Bovenkerk, De Leuke Hanzestad, Restaurant De Vier Jaargetijden, SNS Historisch Centrum, Zalkerveer en Theehuis, Koggewerf, Voormalige synagoge, Stedelijk Museum, Lutherse kerk, Museum De Stadsboerderij en Natuurvereniging Ijsseldelta, Sint Annakapel, Dorpskerk IJsselmuiden, Dr. Kolffstichting in het Myosotis, Molen De Valk, Museum de Kroon, De Eenhoorn Sigarenfabriek De Olifant, Miniatuurboerderij Klein Kampen, Ikonenmuseum, Gemaal Broeken en Maten, N.H. Kerk Wilsum, Stadsgehoorzaal Kampen, De Poortkerk, De Stadskazerne, Ned. Hervormde kerk Zalk & Veecaten, Broederkerk, Molen d’Olde Zwarver, Nieuwe Kerk, Buitenkerk, Quintus, Dagbesteding Uit de Kunst.


Open Monumenten Zondag

Deze locaties zijn geopend op 12 september: 

Bovenkerk, De Leuke Hanzestad, Restaurant De Vier Jaargetijden, SNS Historisch Centrum, Zalkerveer en Theehuis, Koggewerf, Voormalige synagoge, Stedelijk Museum, Lutherse kerk.

Skeltertreintje 

Op zaterdag 11 september rijdt er een skeltertrein rond, fiets lekker mee! U kunt hier gratis gebruik van maken. In de binnenstad van Kampen rijdt deze dag het treintje de hele dag op en neer tussen de Bovenkerk en de Buitenhaven. Stap in bij één van de haltes: Bovenkerk, Boetiek Hotel, Stadsbrug, Van Heutszplein, Buitenkade, Nieuwe Markt, bij Margaretha.

Rondleiding Nieuwe Toren, Koornmarktspoort en Cellebroederspoort op zaterdag 11 september 

De Nieuwe Toren is een monument uit 1663. Met de centrale ligging heeft u op 33 meter hoogte het mooiste uitzicht over Kampen. U kunt van het prachtige uitzicht over Kampen genieten. De Cellebroederspoort is een stadspoort uit de 15e eeuw. Het is in 1617 in renaissancestijl verbouwd. De Koornmarktspoort stamt uit de 14e eeuw.

Door het Coronavirus is het helaas niet mogelijk om deze prachtige monumenten op een normale wijze open te stellen tijdens de Open Monumenten Dag 2021. We organiseren daarom meerdere rondleidingen per dag, u kunt hieronder gemakkelijk uw tickets (gratis) reserveren.  Loop mee met de rondleiding langs en in de Nieuwe Toren, de Koornmarktspoort en Cellebroederspoort. U kunt reserveren via: www.kamperevents.nl/OMDKampen

- Rondleiding Koornmarktspoort 12:00 uur, 15:00 uur

- Rondleiding Cellebroederspoort 11:15 uur, 14:15 uur

- Nieuwe Toren 10:00 uur, 13:00 uur,  16:00 uur

Open Monumentendagfilm

Gaat u liever de deur niet uit of zit u in quarantaine? Op RTV IJsselmond en RTV Oost is deel twee van de Open Monumentendag film te zien. Theo van Mierlo vertelt u van alles over historie van Mobiel Erfgoed in Kampen. Denk aan verdwenen stations, de Oudestraat als autoweg, de bruine vloot en nog veel meer. Herman Broers leidde dit project en Julius Media maakte de film. De film is te zien in Quintus en de Stadskazerne. Exclusief voor bewoners van Margaretha en Myosotis zijn er gezellige plekken ingericht waar zij kunnen genieten van deze film.


Combineer een bezoek aan Open Monumentendag met deze tips

Met de Zalkerveer over de IJssel
Veecaterdijk 12A, ’s-Heerenbroek. 

Op vertoon van de flyer kunt u op de zaterdag gratis gebruik maken van het Zalkerveer. Het veer zorgt voor de verbinding tussen Zalk en ’s-Heerenbroek en biedt u de mogelijkheid om een rondje te fietsen langs beide oevers van de IJssel. U treft hier het fietsknooppunt 3. Ook het theehuis is geopend. Daar kunt u een kop koffie met versgebakken appeltaart krijgen op een van de mooiste plekjes van Nederland. Geniet daarbij van het weidse uitzicht over de IJssel en beleef de IJsseldelta van binnenuit. Twaalf mensen met een verstandelijke beperking heten u van harte welkom en bedienen u graag.

Wandel- of fietstochten 
- Kampen Stadsgids app

Ontdek Kampen met de verschillende routes in de Kampen Stadsgids App. Laat je leiden van punt naar punt met de Nautische Hanzewandelingen of kies zelf je route bij de Selfieroute en de Welkom in Kampenroute. Download de app in de Google Play Store of Apple Store.

- Ambachtelijke route
Download de gratis route door de binnenstad langs de ambachten: https://stad.kampen.nl/nl/beleef/wandelen-fietsen-varen/15831-wandelen.html. Of haal het boekje met de route bij één van de Tourist Info's. Daarnaast vind je de Ambachtelijke route in de gratis Stadsgids app.

Wandelen in de omgeving
Heb je zin om te wandelen in de IJsseldelta en wil je jouw route zelf uitstippelen? Liever een wandelkaart op zak? Kom dan naar een van de Tourist Info's voor de Wandelkaart IJsseldelta of klik hier voor een overzicht van de digitale wandelroutes: https://www.ontdekdeijsseldelta.nl/Wandelen/ 

Fietsen in de omgeving
- IJsseldeltaroute, Zalkerveerroute, Route Rondje-Pontje, Kampereiland: www.sinds1363.nl, Smaakroutes. De keuze is reuze! 

Lekker fietsen rond Kampen en genieten van de vele (h)eerlijke streekproducten die de regio biedt?! Dat kan! Download de twee smaakroutes die ontwikkeld zijn door IJsseldelta Marketing: https://www.ontdekdeijsseldelta.nl/Fietsen/Fietsroutes/. Fiets een rondje over het Kampereiland of door het unieke polderlandschap Mastenbroek en geniet van de streekproducten die onderweg voorbij komen. Sportief en culinair! 

Privacy statement - Algemene voorwaarden

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Partners. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media