Expositie
Voor jong en oud

Tentoonstelling Stedelijk Museum: Carolein Smit

poster

EENMALIG

Bewaar
Delen

Dagen en tijden

Vrijdag 14 oktober 2022 - (11:00 - 17:00)

Contact

stedelijkmuseum@kampen.nl

Praktische informatie

De expositie is te bezichtigen in het Stedelijk Museum aan de Oudestraat 133 in Kampen.

Maandag 10 oktober 2022 | 152 keer bekeken

Zorg voor de schepping is essentiëler dan ooit. Het is niet voor niks dat de Paus deze opdracht heeft toegevoegd aan de zeven werken van barmhartigheid. Carolein Smit maakte het Achtste werk van Barmhartigheid voor ons, in aanvulling op het schilderij Werken van Barmhartigheid, toegeschreven aan Jacob Maler.  

Achtste werk van barmhartigheid

De Christelijke traditie kent de zeven werken van barmhartigheid als oproep tot naastenliefde.
In de collectie van Stedelijk Museum Kampen bevindt zich het schilderij 'De Werken van Barmhartigheid dat toegeschreven wordt aan de Kamper schilder Jacob Maker. Hierop heeft de schilder zes van de deugden uitgebeeld. Het kunstwerk is afkomstig uit het Heilige Geestgassthuis in Kampen en werd in 1974 aan het museum geschonken.

De zeven werken van barmhartigheid zijn:

1. De hongerigen te eten geven
2. De dorstigen te drinken geven
3. De naakten kleden
4. De vreemdelingen onderdak geven
5. De zieken verzorgen
6. De gevangenen bezoeken
7. De doden begraven

Achtste werk van barmhartigheid

Paus Franciscus voegde in 2016 het achtste werk van barmhartigheid toe: de zorg voor de Schepping. Hiermee riep hij op tot een wereldwijde samenwerking tegen de achteruitgang van het milieu en de verandering van het klimaat als gevolg van menselijk handelen. 'God gaf ons een prachtige tuin', aldus Franciscus, 'maar die hebben wij veranderd in een troosteloze woestenij van afval en vuil'.

Huilende Madonna

Carolein Smit (Amersfoort, 1960) maakte voor ons het Achtste werk van barmhartigheid als aanvulling op het schilderij van Maler. Het is een treurend Madonnabeeld, die op een stoel zit bekleed met blad- en bloemmotieven. Caroleins Madonna huilt parels op haar groene jurk met bloemen, die symbool staat voor de natuur.

Smit: 'Het parelsnoer van de Schepping glijdt haar met ontzetting uit de handen; er lijkt geen houden meer aan’.

Het is een waarschuwing om oog te hebben voor de schoonheid en kwetsbaarheid van de natuur, waarin ieder plantje en dier zijn plek en functie heeft. Verstoor je dat evenwicht, dan ondermijn je je eigen leefomgeving en de Schepping als geheel.

Er zullen nog veel tranen vergoten moeten worden om de prachtige tuin, die de aarde is, te herstellen en haar schoonheid terug te geven’.

Bezoek de tentoonstelling Secret Garden

Het Achtste werk van Barmhartigheid is samen met het schilderij van Maler te zien in de tentoonstelling Secret Garden. Secret Garden is een drieluik met als thema ‘zorg voor de schepping’.

Carolein Smit en de Gebroeders Harry, Hessel en Peter Miedema geven vorm aan hun Paradijselijke tuin met kleurrijke keramische beelden en tekeningen. Met hun symbolische sculpturen en romantische pastels richten de kunstenaars zich op het eeuwige leven en dromen ze hun eigen Hof van Eden.

Meer informatie over de expositie Secret Garden

Openingstijden Stedelijk Museum

Dinsdag t/m zaterdag: 11.00 tot 17.00 uur
Zondag: 13.00 tot 17.00 uur

Aangepaste openingstijden op de volgende dagen: 
1e Kerstdag: gesloten
2e Kerstdag: geopend van 13.00 tot 17.00 uur
Nieuwjaarsdag: gesloten
1e Paasdag: gesloten
2e Paasdag: geopend van 13.00 tot 17.00 uur
Koningsdag: geopend van 13.00 tot 17.00 uur
Hemelvaartsdag: geopend van 13.00 tot 17.00 uur
1e Pinksterdag: gesloten
2e Pinksterdag: geopend van 13.00 tot 17.00 uur

Contact

Heb je vragen, wil je een bezoek plannen of een rondleiding boeken voor een groep? Neem gerust contact met ons op door te bellen of te mailen: 

Telefoon: +31 (0)38 33 173 61

Mail voor algemene vragen naar: stedelijkmuseum@kampen.nl
Mail voor het maken van een (groeps)reservering naar: reserveringen@kampen.nl

Stedelijk Museum Kampen | Oudestraat 133 | 8261 CK | Kampen

Website Stedelijk Museum Kampen

Parkeren

Kom je naar Kampen met de auto? Er zijn in en rondom de stad genoeg parkeerplekken, gratis of betaald, waar je je auto kwijt kunt. Het Stedelijk Museum is altijd bereikbaar op loopafstand. 

Parkeren

Bereikbaarheid

Met de auto

Vanuit het noorden via de N50 vanuit de richting Emmeloord
Volg de N50 richting Kampen, neem afslag Kampen. Ga rechtdoor over de Flevoweg, na de tweede rotonde neemt u de eerste afslag linksaf. Rijd helemaal rechtdoor, aan de linkerhand tref je het gratis parkeerterrein P-Buitenhaven. Ook is het mogelijk om in de buurt van de Stadsgehoorzaal betaald te parkeren.

Vanuit Zwolle
Volg de N50 richting Kampen, neem afslag Kampen. Ga rechtdoor over de Flevoweg, na de tweede rotonde neem je de eerste afslag linksaf. Rijd helemaal rechtdoor, aan de linkerhand tref je het gratis parkeerterrein P-Buitenhaven. Ook is het mogelijk om in de buurt van de Stadsgehoorzaal betaald te parkeren.

Met de trein

De stad Kampen, en ook het prachtige buitengebied is goed bereikbaar met de trein. Kies 'Station Kampen' als bestemming. En als je dan op het station aankomt, vergeet dan niet te genieten van het mooiste stadsfront van Nederland. Klik op de volgende link om de reis naar Kampen te plannen: https://www.ns.nl/stationsinformatie/kpn/kampen Je kunt Kampen ook bereiken via station Kampen Zuid. Neem dan de bus naar het centrum.

Met de bus

De bus brengt je ook waar je zijn moet in Kampen. Op OV9292.nl vind je alle busreizen naar Kampen. Klik op de volgende link: https://9292.nl/kampen/bushalte-station

Deel deze pagina

twitter logo facebook logo linkedin logo