Expositie
Voor jong en oud

Tentoonstelling Stedelijk Museum: Secret Garden

Poster secret garden

EENMALIG

Bewaar
Delen

Dagen en tijden

Vrijdag 14 oktober 2022 - (11:00 - 17:00)

Contact

stedelijkmuseum@kampen.nl

Praktische informatie

De tentoonstelling is te bezichtigen in het Stedelijk Museum aan de Oudestraat 133 én in de Voormalige Synagoge aan de IJsselkade 33. Beide locaties bevinden zich op loopafstand van elkaar.

Maandag 10 oktober 2022 | 405 keer bekeken

Secret Garden is een drieluik met als thema ‘zorg voor de schepping’. Carolein Smit en de Gebroeders Harry, Hessel en Peter Miedema geven vorm aan hun Paradijselijke tuin met kleurrijke keramische beelden en tekeningen. Met hun symbolische sculpturen en romantische pastels richten de kunstenaars zich op het eeuwige leven en dromen ze hun eigen Hof van Eden.  

CAROLEIN SMIT

Griezelig mooi

Van levensechte mensfiguren en heiligenbeelden tot parmantige dieren en grijnzende skeletten. De keramische beelden van Carolein Smit (Amersfoort, 1960) zijn heel aantrekkelijk door hun kleuren, glanzende glazuren en verfijnde details. Tegelijkertijd kunnen ze shockeren, omdat Smit gebruik maakt van een beeldtaal, die we in onze huidige cultuur niet meer gewend zijn.

Maar ook het eeuwenoude gebruik van afbeeldingen, die gemaakt worden om de mens te herinneren aan het lijden van Christus, de verlossing en de dood fascineert haar. Smit maakt veelvuldig gebruik van lugubere symbolen zoals het skelet, dat zij met zichtbaar plezier in levendige houdingen modelleert.

Memento mori

De skeletten dienen als memento mori, wat ‘gedenk te sterven’ betekent in het Latijn. Ze geven uitdrukking aan de gedachte dat het leven op aarde maar tijdelijk is. Vanaf de middeleeuwen zijn sterfelijkheid en de dood favoriete motieven in de kunst. Het is de aloude aantrekkingskracht van de afschuw; de angst opzoeken om het te bezweren.

Hoewel we tegenwoordig anders tegen het leven aankijken en de dood meer op afstand hebben gezet, blijven leven en dood, net als goed en kwaad onlosmakelijk met elkaar verbonden. Waar houdt het één op en begint het ander?

Secret Garden

In de Secret Garden van Carolein Smit staat de zorg voor de Schepping, verbeeld in haar Achtste werk van barmhartigheid, centraal. Het is een oproep om met meer respect met de natuur, de dieren en de medemens om te gaan. Bovenal is het een uiting van zorg om het beperkte vermogen van de mens dat daadwerkelijk te doen.

Lees meer over het Achtste werk van Barmhartigheid

GEBROEDERS MIEDEMA

Fabeldieren en droomwezens

Harry (Steenwijk,1954), Hessel (Steenwijk, 1962) en Peter Miedema (Steenwijk,1967) treden als kunstenaar individueel naar buiten, maar hebben elkaar ook gevonden in een verbintenis onder de naam de Gebroeders Miedema. Samen werken ze al een paar jaar aan het thema fabeldieren; een groeiende serie tekeningen op klein formaat. De tekeningen worden individueel gemaakt, maar als een totaalwerk tentoongesteld.

Paradijselijke wereld

Voor de Gebroeders Miedema zet het fabeldier de deur open naar het wonder van de geheimzinnige natuur. Een fascinatie die ze delen met Carolein Smit. Voor Secret Garden scheppen de broers een paradijselijke wereld in zacht pastel en kleurpotlood, waarin wonderlijke wezens in harmonie met de mens samen zijn. Een wereld waar mens en dier elkaar kunnen verstaan en ieder wezen met elkaar verbonden is.

Openingstijden Stedelijk Museum

Dinsdag t/m zaterdag: 11.00 tot 17.00 uur
Zondag: 13.00 tot 17.00 uur

Aangepaste openingstijden op de volgende dagen: 
1e Kerstdag: gesloten
2e Kerstdag: geopend van 13.00 tot 17.00 uur
Nieuwjaarsdag: gesloten
1e Paasdag: gesloten
2e Paasdag: geopend van 13.00 tot 17.00 uur
Koningsdag: geopend van 13.00 tot 17.00 uur
Hemelvaartsdag: geopend van 13.00 tot 17.00 uur
1e Pinksterdag: gesloten
2e Pinksterdag: geopend van 13.00 tot 17.00 uur

Contact

Heb je vragen, wil je een bezoek plannen of een rondleiding boeken voor een groep? Neem gerust contact met ons op door te bellen of te mailen: 

Telefoon: +31 (0)38 33 173 61

Mail voor algemene vragen naar: stedelijkmuseum@kampen.nl
Mail voor het maken van een (groeps)reservering naar: reserveringen@kampen.nl

Stedelijk Museum Kampen | Oudestraat 133 | 8261 CK | Kampen

Website Stedelijk Museum Kampen

Parkeren

Kom je naar Kampen met de auto? Er zijn in en rondom de stad genoeg parkeerplekken, gratis of betaald, waar je je auto kwijt kunt. Het Stedelijk Museum is altijd bereikbaar op loopafstand. 

Parkeren

Bereikbaarheid

Met de auto

Vanuit het noorden via de N50 vanuit de richting Emmeloord
Volg de N50 richting Kampen, neem afslag Kampen. Ga rechtdoor over de Flevoweg, na de tweede rotonde neemt u de eerste afslag linksaf. Rijd helemaal rechtdoor, aan de linkerhand tref je het gratis parkeerterrein P-Buitenhaven. Ook is het mogelijk om in de buurt van de Stadsgehoorzaal betaald te parkeren.

Vanuit Zwolle
Volg de N50 richting Kampen, neem afslag Kampen. Ga rechtdoor over de Flevoweg, na de tweede rotonde neem je de eerste afslag linksaf. Rijd helemaal rechtdoor, aan de linkerhand tref je het gratis parkeerterrein P-Buitenhaven. Ook is het mogelijk om in de buurt van de Stadsgehoorzaal betaald te parkeren.

Met de trein

De stad Kampen, en ook het prachtige buitengebied is goed bereikbaar met de trein. Kies 'Station Kampen' als bestemming. En als je dan op het station aankomt, vergeet dan niet te genieten van het mooiste stadsfront van Nederland. Klik op de volgende link om de reis naar Kampen te plannen: https://www.ns.nl/stationsinformatie/kpn/kampen Je kunt Kampen ook bereiken via station Kampen Zuid. Neem dan de bus naar het centrum.

Met de bus

De bus brengt je ook waar je zijn moet in Kampen. Op OV9292.nl vind je alle busreizen naar Kampen. Klik op de volgende link: https://9292.nl/kampen/bushalte-station

Deel deze pagina

twitter logo facebook logo linkedin logo