Tentoonstelling
Voor jong en oud

Tentoonstelling Stedelijk Museum: Verknipt. Collages en assemblages van Arthur Slenk

poster

EENMALIG

Bewaar
Delen

Dagen en tijden

Zaterdag 25 maart 2023 - (10:00 - 17:00)

Contact

stedelijkmuseum@kampen.nl

Praktische informatie

De locatie van deze tentoonstelling is de Voormalige Synagoge, IJsselkade 33. Tickets voor een bezoek aan het Stedelijk Museum Kampen en deze tentoonstelling zijn verkrijgbaar aan de Oudestraat 133 in Kampen.

Maandag 20 maart 2023 | 338 keer bekeken

Bezoek deze bijzondere tijdelijke tentoonstelling. Vreemde verzamelingen verknipt Arthur Slenk tot fascinerende beelden. Slenk laat je met zijn collages en assemblages anders kijken en denken. ‘Ik hou er wel van om een beetje te roeren in andermans hersenen.’

VERKNIPT | COLLAGES EN ASSEMBLAGES VAN ARTHUR SLENK

Arthur Slenk (Amsterdam, 1941) is altijd op zoek naar oude papierdocumenten. Hij vindt ze overal. Op een veiling, een brocantemarkt of slingerend in een hotelkamer. Dit kunnen advertenties uit 70 jaar oude kranten zijn, maar ook een doosje fotohoekjes of een notitieboekje van een timmerman, die zijn berekeningen genoteerd heeft en het illustreerde met schematische tekeningen. Handschriften van cijfers, letters, uitroeptekens en punten spreken tot Slenks verbeelding.

 

kunstwerk kunstwerk

Chirurgische precisie

Met chirurgische precisie snijdt en knipt hij ze los en categoriseert ze tot stapeltjes minuscule vierkantjes en rechthoekjes van ongeveer een halve vierkante centimeter, soms zelf kleiner. De b’s gaan bij de b’s, de streepjes bij de streepjes en de vraagtekens bij de vraagtekens.

Wanneer het hele document anatomisch ontleed is, zijn de bouwstenen klaar om tot een nieuw geheel geplakt te worden. Slenk weet vooraf nooit wat het gaat worden. Het is alsof hij een machine uit elkaar heeft gehaald en hem nu weer in elkaar moet zetten, maar dan volgens een andere gebruiksaanwijzing. Eentje die nog bedacht moet worden en ontstaat tijdens het schuiven en plakken. Het eindresultaat is poëtisch, een collage passend in het universum van Arthur Slenk. Het is monnikenwerk, ooit omschreven door bevriend journalist en schrijver H.J.H. Hofland als ‘Beheerste Bezetenheid’.

Op deze manier ontstond ook Slenks levenswerk Partituur. In 1990 vond de kunstenaar twee dozen met beschreven muziekpapier. Het werd tussen 1872 en 1941 gebruikt door een amateurorkest. Arthur Slenk gaf het een tweede leven en maakte er 140 collages van, waar hij zeven jaar aan werkte. Het verscheen in 2006 in boekvorm en is ondertussen een gewild verzamelobject. ‘Dit zou ik nu niet meer kunnen’, vertelt Slenk. ‘Ik moest de opticien meerdere malen bezoeken voor een steeds sterkere bril.’

Lees hier meer over deze interessante tentoonstelling!

muur met kunstwerken kunstwerk

Contact

Heb je vragen, wil je een bezoek plannen of een rondleiding boeken voor een groep? Neem gerust contact met ons op door te bellen of te mailen: 

Telefoon: +31 (0)38 33 173 61

Mail voor algemene vragen naar: stedelijkmuseum@kampen.nl
Mail voor het maken van een (groeps)reservering naar: reserveringen@kampen.nl

Stedelijk Museum Kampen | Oudestraat 133 | 8261 CK | Kampen

Website Stedelijk Museum Kampen

Deel deze pagina

twitter logo facebook logo linkedin logo