Hilde Mulder, Karin Leferink en Ina Rook - Van Urk. Dat zijn de mensen die vanuit hun eigen ervaring en visie zullen reageren op de Nicolaaslezing over aan- en afgehaakt Nederland. Deze lezing wordt in twee delen verzorgd door Josse de Voogd en prof. Stef Groenewoud op vrijdagmiddag 14 juni vanaf 14:00 uur in de Annakapel Kampen. Gratis tickets zijn te bestellen via www.nicolaaslezing.nl.
Volgens Groenewoud bepaalt je woonplaats in hoge mate de zorg die je krijgt aan het einde van je leven: “waar je woont is hoe je sterft”. Panelleden Hilde Mulder (senior beleidsadviseur Rijkswaterstaat, oudlid Tweede Kamer en Gemeenteraad Kampen), Ina Rook - Van Urk (directeur Prisma Kampen) en Karin Leferink (Raad van Bestuur IJsselheem) vinden daar wel wat van en zullen hier dan ook op eigen wijze op reageren. Zo vindt Leferink de term ‘afgehaakt’ eigenlijk misplaatst: “Het is een actueel thema en daarbij vind ik het interessant hoe iedereen meegaat in het frame ‘afhaken’. Ik ben meer van het re-framen en dan spreek ik graag over ‘beargumenteerd wel of niet meedoen’. Overigens zie ik in Kampen heel veel mensen volop meedoen, binnen mijn eigen organisatie hoor ik ook weer steeds meer (kritische) mee-denkers en -praters. En wie meedenkt is zéker niet afgehaakt!”.
Burgemeester De Rouwe is net als Leferink van het omdenken en greep het vertrek van de Theologische Universiteit naar Utrecht aan om een nieuwe traditie in te voeren: de ‘afsluiting van het academisch jaar’ met een jaarlijkse Nicolaaslezing. Een werkgroep van betrokken Kampenaren met Mirjam Hofman, Geert Meijering, Theo van Mierlo, Roeland Tameling en Leon van den Broeke heeft hiervoor het initiatief genomen. Daarmee keert de Universiteit jaarlijks terug naar Kampen.
De lezing is gratis toegankelijk, maar vanwege het beperkte aantal beschikbare zitplaatsen is reserveren via www.nicolaaslezing.nl gewenst. Op deze website is ook meer praktische informatie inclusief achtergronden van de sprekers te vinden.