Het is niet alleen maar feest in Kampen

2027: Kampen 800
Vrijdag 8 maart 2024 | 272 keer bekeken

Er gaat heel veel goed in onze mooie gemeente. We hebben veel om trots op te zijn en in allerlei opzichten is er reden voor tevredenheid. We scoren hoog in allerlei ranglijsten, hoger dan voorheen. Maar er zijn ook cijfers waar we ons zorgen over moeten maken. Of, nog beter, iets aan gaan doen.

SDG's en brede welvaart

En dan gaat het bijvoorbeeld om de informatie die je op Waarstaatjegemeente.nl en CBS.nl kunt vinden over de ‘Sustainable Development Goals’ (SDG’s) en ‘Brede Welvaart’. Oftewel: indicatoren voor de kwaliteit van leven hier en nu in Kampen en de hulpbronnen die latere generaties of mensen elders in de wereld nodig hebben om deze te bereiken. Hou je vast, want in deze opzichten scoort Kampen opvallend beter en slechter dan de rest van Nederland:

SDG 1: geen armoede. In 2020 heeft 6,1% van de huishoudens in de gemeente Kampen geregistreerde problematische schulden. Daarmee hebben we relatief veel huishoudens met problematische schulden.

SDG 3: goede gezondheid en welzijn. In de gemeente Kampen beweegt 50,1% van de inwoners voldoende. Dat is (net als in de rest van Overijssel) een afname ten opzichte van de eerdere meting. Daarmee is Kampen nu gedaald naar het landelijk gemiddelde.

SDG 4: kwaliteitsonderwijs. In de gemeente Kampen heeft 11% van de peuters en 10% van de basisschoolleerlingen risico op onderwijsachterstand. Daarmee scoort Kampen beter dan andere gemeenten in Overijssel en Nederland.

SDG 10: ongelijkheid verminderen. In de gemeente Kampen valt 36,6% van de particuliere huishoudens in de landelijke 40-procent-groep met het laagst besteedbaar inkomen. Dat is een relatief hoog percentage. En in de gemeente Kampen valt 18,5% van de particuliere huishoudens in de landelijke 20-procent-groep met het hoogst besteedbaar inkomen. Dat is een relatief laag percentage ten opzichte van de rest van Overijssel (en zeker ten opzichte van de Randstad).

SDG 11: duurzame steden en gemeenschap. De gemeente Kampen scoort 3,7 op in hoeverre deze gemeente een fietsstad is. Dat is behoorlijk hoog. En in de gemeente Kampen is een concentratie van 10,2 μg/m³ stikstofdioxide en 14,3 μg/m³ fijn stof gemeten in 2021. Dat is behoorlijk laag.

SDG 13: klimaatactie. Het gezondheidsrisico voor ouderen als gevolg van hittestress is in Kampen relatief laag. Binnen de gemeente Kampen is het hitte-eiland effect in Zalk en Wilsum vrij hoog, maar het hoogste in IJsselmuiden. En het gemiddeld gasgebruik van woningen is in Kampen structureel iets hoger dan in de rest van Nederland, maar daalt wel net als in de rest van het land.

oor

Laat je horen!

Zien jullie ruimte voor verbetering? Zie je kansen om daadwerkelijk samen de schouders onder te zetten of is dit vooral een zaak voor anderen om iets aan te doen?

Bel, mail of app Roeland

Tijd om in actie te komen

Hierboven schreef ik over een aantal cijfers waarbij Kampen opvallend beter of slechter scoort dan de rest van Nederland. In dit deel verbind ik die aan een aantal landelijke trends en trek ik daaruit een aantal conclusies over de brede welvaart in Kampen. En ik doe een voorzet om samen het Bruto Lokaal Geluk te verhogen. Daar gaan we:

Daar moeten we toch iets aan doen? Even een paar grove schetsen van mogelijkheden die ik daarvoor zie, wetend dat er ook al veel goeds gedaan wordt in onze gemeente en het risico van open deuren levensgroot is. We moeten volgens mij …

Kortom: laten we samen het Bruto Lokaal Geluk in Kampen verhogen. Maar hoe dan?

Dat is misschien wel eenvoudiger dan je zou denken. En je kunt er zelf concreet aan bijdragen. Niet met geld (al helpt dat natuurlijk wel vaak), maar met jouw kennis, je werk, de dingen die je maakt… Stel je voor dat we allemaal 8 dagen van het jaar zouden investeren in de verhoging van dat Bruto Lokaal Geluk. Een paar voorbeelden om uit te leggen wat ik bedoel. Denk aan

Enzovoorts, enzovoorts.

Natuurlijk doen we allemaal al heel veel voor elkaar. Wie is er in Kampen niet actief als vrijwilliger, mantelzorger of betrokken inwoner? Maar ik gun het onze gemeente dat we daar samen nog een schepje bovenop doen. En dat we er zo met elkaar een feestje van maken. Voor elkaar. En voor onze kinderen en kleinkinderen.

Ik ben heel benieuwd naar de kansen die jij ziet om deze dromen uit te laten komen. Of misschien vind je het wel een enorm slecht doordacht plan. Ook dan hoor ik het graag van je. Bel of app me op 06-17453490. Wordt vervolgd!

Deel deze pagina

twitter logo facebook logo linkedin logo