Het verhaal van: Jan Quintus Zwart

Woensdag 2 juni 2021 | 835 keer bekeken

Toen kwam de coronacrisis…Alle stemmen verstomden, letterlijk en figuurlijk. Het werd oorverdovend stil. Op 12 maart heb ik met één van de koren nog een optreden gegeven tijdens een kerkdienst op biddag. Aansluitend hebben we een koorrepetitie gehouden. Daarna kwam alles stil te liggen. In eerste instantie schuif je projecten nog voor je uit en denk je: ‘Het Paasconcert moet toch door kunnen gaan?’Het verhaal gaat verder onder de afbeelding: 



Digitale verbondenheid


Toen bleek dat dit virus niet snel zou verdwijnen ben ik gaan zoeken naar een waardevolle invulling van mijn werk. Begin mei hielden we de eerste online repetities. Ik wilde het bestaansrecht van het verenigingsleven in stand houden. De koorleden betaalden mij door. Ik wilde iets terug doen. Voor het Holland Koor heb ik HK-TV opgezet. Elke zaterdag zijn er 1500 tot 1600 kijkers online, om op afstand samen te zingen. Natuurlijk is het surrogaat, de fysieke ontmoeting ontbreekt, maar digitaal houden we de onderlinge verbondenheid vast. Via de chat wordt er veel gekletst en dan is het wel van: ‘Hé dames, even opletten hé?! Jullie praten er doorheen!’ Je moet van de repetities een gezellig moment maken. Het heeft ons nieuwe leden opgeleverd, hoe bijzonder is dat!

Mentaal welzijn


Waarom in de eerste crisisfase alles werd stilgelegd begreep ik wel. Daarna kwamen de vragen. In de media ontstond direct een negatief beeld over zingen. Waarom werd er geen onderzoek gestart naar het ontstaan van de besmettingen bij zingen in koren en kerken? Achteraf is gebleken dat niet het stemgebruik maar het gebrek aan ‘social distancing’ de oorzaak is geweest van deze besmettingen. Ik had het gesprek graag breder gevoerd willen zien worden. In het OMT zaten virologen en medici. Waarom geen ethici, psychologen en theologen? Volksgezondheid gaat niet alleen over het wel of niet krijgen van corona maar ook over het mentale welzijn van mensen. Koren dragen bij aan sociale cohesie, het houdt mensen bij elkaar. Een vereniging vormt het cement tussen vele losse stenen in de samenleving. Als we die waarde niet erkennen heeft dat gevolgen voor het welzijn van mensen.

Emotionele betekenis


Wat ik me nooit zo realiseerde, is dat de koren voor mij een grote emotionele betekenis hebben. Mijn emotiespiegel zit nu enorm hoog. Er hoeft maar iets te gebeuren of ik heb tranen in mijn ogen, of een brok in m’n keel. Ik kan mijn emoties ineens niet meer kwijt. Thuis heb ik het goed, maar ik heb de mensen en de muziek nodig. Veel dingen, die ik zo simpel voor lief nam, zijn veel belangrijker dan ik mij heb gerealiseerd. Ik mis de repetities, de ontmoetingen, het delen van emoties. De zin: ‘Tel uw zegeningen één voor één, tel ze alle en vergeet er geen’ is voor mij echt gaan leven. De normaalste dingen, de kleinste zegeningen, ik zie en waardeer ze nu weer!

Inspiratie


Deze crisis heeft mij veel gekost. Ik had geen recht op financiële steun, omdat ik geen eigen bedrijfspand heb. De verkoop van mijn huis kwam goed uit. Mentaal was het echter zwaarder. Ik ben veel gaan wandelen. Dat heeft mij geholpen. Ik ben bewuster gaan kijken naar mijn eigen omgeving en het belang van goede relaties. Daarbij probeerde ik mij te focussen op wat nog wél kon. Als je dorst hebt, heb je eigenlijk maar één glas water nodig om in leven te blijven. Ik kan jaloers worden op mensen die heel eenvoudig leven. Deze tijd leert ons dat hoe mooi je woont of hoe luxe je leeft, het is niet belangrijk. Ik heb herontdekt dat geluk in kleine dingen zit.

En na de coronacrisis...


Dan hoop ik als dirigent mijn passie weer uit te kunnen oefenen, de koorleden te ontmoeten en te delen wat ons verbindt. Ik hoop ook dat de Bovenkerk opnieuw mag functioneren als een ontmoetingsplek voor alle Kampenaren. Tenslotte las ik het interview met Maurits Luth en delen wij dezelfde wens: ‘Samen van harte zingen en God danken in een volle Bovenkerk!’

Meer bijzondere verhalen lezen?
Deze campagne wordt geinitieerd door de Gemeente Kampen. Twaalf weken lang verschijnt er een verhaal in huis-aan-huis krant De Brug. Klik hier om alle verhalen online te lezen. Volg de facebookpagina van de Gemeente Kampen en Hanzestad Kampen om alle mooie Kamper Tegeltjes en wijsheden te bekijken! Veel leesplezier!

Tekst: Anja Kuipers
Vormgeving: Lucas Reinds
Het verhaal van: Jan Quintus Zwart

Deel deze pagina

twitter logo facebook logo linkedin logo