Doug de Leeuw gaat van Holland, Michigan terug naar Kampen

Woensdag 1 mei 2024 | 494 keer bekeken

Het verhaal van zijn grootvader Warner de Leeuw is dat zijn hele familie zou immigreren, toen besloot zijn overgrootmoeder toch dat ze niet zouden gaan. Warner zette echter door met zijn plannen. Hij belandde in Holland, Michigan in 1909. In 1913 trouwde hij en in 1916 kreeg hij een zoon, de vader van Doug.

Doug vertelde:

‘Mijn grootvader is denk ik overleden in 1961. Maar ik ken mijn grootmoeder, zij leefde tot 1987. Ze spraken nooit over Kampen. Toen wij de AncestryDNA test namen, nam Jack de Weerd contact met ons op. Hij woont in de staat Washington. Hij deelde informatie over Kampen. Ik geloof dat mijn grootvader en zijn grootmoeder, broer en zus waren. Dat opende mijn ogen voor Kampen. Wij gaan een riviercruise over de Rijn en de Maas maken. Dus we dachten: waarom gaan we niet eerder en brengen we een bezoek aan Kampen, waar mijn grootvader vandaan komt.’

Doug was overweldigd toen hij sprak over zijn komst hier in Kampen. Zijn familie sprak nooit over Nederland. Het was niet zozeer dat ze iets te verbergen hadden, maar ze leefden in de Verenigde Staten. Ze waren druk bezig met het opbouwen van hun nieuwe leven, dus keken ze vooral vooruit.

‘Ik weet nog dat mijn grootmoeder Nederlands sprak. Dan zei mijn vader altijd: “Ma, je bent in de Verenigde Staten, praat Engels!” Dan zuchtte ze en ging ze verder in het Nederlands. Zij is overleden in 1987, dus ik heb daarna niet veel Nederlands meer gehoord. Het voelt als thuiskomen hier in Kampen.’

Familie de Leeuw

In 1847 bracht Albertus van Raalte een groep Nederlanders naar Holland, Michigan.

Deze groep deelde de calvinistische denkwijze. Samen met zijn gemeenschap bouwde hij Hope College op. Er was een oude kerk in de stad genaamd Pilar Church, de eerste gereformeerde kerk. Toen ontstond er een grote ruzie in de gemeente en splitste de christelijke gereformeerde kerk zich af van de gereformeerde kerk. De gereformeerden moesten het gebouw achterlaten. De Pilar Church nu, in de binnenstad van Holland, is een levendige kerk naast Hope College. Het is een hechte gemeenschap, in goede en slechte tijden. Ze zijn trots op hun Nederlandse achtergrond.

Doug groeide op met Tuliptime, waar de Nederlandse cultuur werd gevierd. Dit wordt al bijna 100 jaar gevierd. Het feest wordt gehouden als de zomer eraan komt. De stadsomroeper roept dan in het Nederlands dat de straten vies zijn en moeten worden schoongemaakt. Daarna komen de straatschrobbers in Nederlandse klederdracht. Toeristen kijken naar de parades. Een viering van de Nederlandse cultuur in Holland, Michigan. Je hebt Nederlandse volksdansen. Het Nederlandse element is erg prominent in Holland, Michigan. ‘Om terug te komen naar Nederland en de oorsprong te zien is heel bijzonder.’

In Kampen zeggen ze: ‘Wöör bij d’r ene van?’ Zo vertelde Doug dat ze daar Dutch Bingo hebben. Omdat er zoveel mensen uit Holland, Michigan komen, zeggen ze altijd: wees voorzichtig met wat je zegt, want iedereen is familie van elkaar. Als je met een grote groep bent, probeer je meteen te achterhalen wie wie is. “Ben jij? Ben jij? Oh Bingo!” Voor Doug en Debbie is het in Kampen een grote versie van Dutch Bingo.

Warner werkte hard aan zijn timmermansbedrijf. Later sloten de zonen van Warner zich aan bij het bedrijf. Nu is het een erg succesvol bedrijf dat wordt gerund door de kleinzonen van Warner – neven van Doug.

Anderson windows 1960 Warner de Leeuw SR. De Leeuw lumber delivery W. de Leeuw and Sons

Deel deze pagina

twitter logo facebook logo linkedin logo