Het verhaal van: Maurits Luth

Maandag 10 mei 2021 | 112 keer bekeken

Toen kwam de coronacrisis…Ineens stond ik te preken voor honderden lege stoelen. Ik was hier als voorganger net nieuw en kende de gemeente nog niet. Het werd een stuk ingewikkelder om zo’n 600 gemeenteleden te leren kennen. Ik mocht nog wel bij mensen thuis komen maar elkaar ontmoeten in groepsverband kon meestal niet meer. Dat miste ik echt!Het verhaal gaat verder onder de afbeelding: 



TV dominee


Tegelijkertijd geeft deze crisis op ander gebied ook weer mogelijkheden. Het bereik dat je als gemeente hebt wordt vergroot door het online uitzenden van diensten. Mijn vader woont in Roemenië en zit ineens elke zondag bij mij in de kerk. Dat is toch wel bijzonder. Wie had ooit gedacht dat ik een soort TV dominee zou worden? Aan de andere kant is dat ook lastig. Zonder publiek weet je niet of iedereen nog luistert of al in slaap is gevallen is tijdens de preek. Je voelt nu moeilijk aan wanneer je een grap moet maken om de boel weer wakker te schudden.

Never waste a good crisis


Deze crisis geeft ook nieuwe inzichten. Een bekende uitspraak van Winston Churchill is: ‘Never waste a good crisis’. Er is nu tijd om na te denken over wat de kerk echt is en wat gemeente zijn betekent. Is dat elkaar ontmoeten op zondag tijdens de dienst of is dat meer het omzien naar elkaar door de week? Tijdens de eerste lockdown zijn we de diensten gaan streamen met groepen van 30 personen. Daar werd positief op gereageerd omdat er dan toch meer contact was onderling. Er werd voor elkaar gebeden en soms in de buitenlucht samen gezongen. In de kleinschalige ontmoetingen lukt het vaak beter om er als familie voor elkaar te zijn, als het huisgezin van God. We proberen er achter te komen wat God van ons vraagt als gemeente. Ook nu er verschillend over de coronacrisis en maatregelen wordt gedacht blijven we onderling verbinding zoeken en elkaar vasthouden.

Van overleven naar meeleven


Aan het begin van de crisis schoten we in de kramp, we wilden koste wat het kost de diensten behouden. Blijkbaar vonden we die dus wel heel belangrijk. Nu het langer duurt willen we vooral met elkaar meeleven. Wie kan een steuntje in de rug gebruiken of heeft extra hulp nodig? Gelukkig merk ik dat de betrokkenheid onderling groot is. Het liefst willen we ook omzien naar mensen buiten onze gemeente. De fysieke afstand zorgt er alleen voor dat je minder van elkaar weet en er minder snel achter komt wat er bij mensen speelt. Spontane gesprekken blijken daarin toch van grote waarde.

Aandacht krijgt meer kracht


Als voorganger leef ik mee, bid ik mee en huil ik soms ook mee. De normale uitingen van medeleven krijgen meer waarde. Mensen veranderen, echtscheidingen komen voor je gevoel vanuit het niets, jongeren hebben het zwaar, studenten zitten eenzaam op hun kamer en oudere echtparen worden van elkaar gescheiden door bijvoorbeeld een verpleeghuisopname.
Aandacht krijgt meer kracht omdat het nu minder normaal is. Die aandacht is belangrijk
en de ruimte om er voor mensen te zijn neem ik ook. Soms pak ik bewust iets meer ruimte,
iemand in heftige rouw houd je niet op anderhalve meter afstand. Als je dan namens God mag komen, mag je zo ook doorgeven: ‘God is nooit op afstand, maar altijd nabij’. Als dominee wil ik dan ook altijd meer doen dan ik kan, ik ben nooit klaar. Dan bid ik soms maar hetzelfde als paus Johannes XXIII ooit zei: ‘Heer, het is Uw kerk, nu ga ik slapen’.

En als de coronacrisis voorbij is…


Dan hoop ik dat we extra waarderen wat we hadden en dat we inzien dat God naar ons heeft omgezien. En God daarvoor samen danken in een afgeladen volle Bovenkerk. Hoe mooi zou dat zijn!

Meer bijzondere verhalen lezen?
Deze campagne wordt geinitieerd door de Gemeente Kampen. Twaalf weken lang verschijnt er een verhaal in huis-aan-huis krant De Brug. Klik hier om alle verhalen online te lezen. Volg de facebookpagina van de Gemeente Kampen en Hanzestad Kampen om alle mooie Kamper Tegeltjes en wijsheden te bekijken! Veel leesplezier!
Het verhaal van: Maurits Luth

Deel deze pagina

twitter logo facebook logo linkedin logo