1 april!

start van het Hanzejaar
Bewaar
Delen
Zondag 19 maart 2023 | 3341 keer bekeken

Wie kent ze niet? Onze ‘Kamper Uien’, oftewel de historische anekdotes over domme Kampenaren. In Kampen koesteren we niet alleen de oude verhalen over de koe aan de toren, de Kamper steur enz., maar geven we hier ook nieuwe lading aan, door op 1 april ‘domme’ dingen daadwerkelijk te doen. Daarmee blazen we de Kamper uien nieuw leven in. Van de verkiezing van Miss Kampen met een koeienparade door de binnenstad in 2019 tot het uitdelen van deurbellen met ‘het geluid van Kampen’ in 2021. Op 1 april 2022 vierden we met zijn allen kerst in Kampen. En op 1 april 2023 gaan we een wetenschappelijk experiment doen om te bewijzen dat de kogges vroeger helemaal niet over de rivier zeilden. Of denk je dat we je in de maling nemen?!

Kamper Kogge

1 april 2023 gaat de Kamper Kogge varen zonder zeil

1 april 2023: de officiële start van het Hanzejaar 2023. Met een super serieus wetenschappelijk experiment op de IJssel bij Kampen. Want het is natuurlijk grote onzin dat in de Hanzetijd kogges zeilden over de rivieren langs de Hanzesteden. Wij in Kampen weten wel beter. En dat laten we zien op zaterdag 1 april, want dan gaan we 'kogge jagen'. Je weet wel. Gewoon met een touw zo'n boot trekken door de rivier. Tegen de stroom in. Letterlijk en figuurlijk. Logisch toch?!

lees meer over Koggejagen
Kampen vierde kerst op 1 april

1 april 2022: Kampen vierde kerst

Door corona hebben de inwoners en middenstand van Kampen het 2 jaar zonder grootse kerstvieringen moeten doen. En wat hadden ze Kerstmis gemist. Daarom besloten de ondernemers van de binnenstad niet nog 9 maanden te wachten op saamhorigheid, familiediners en cadeautjes onder de kerstboom. Met een prachtig kerstig programma. Op 1 april 2022 vierden wij alsnog Kerst!

kamper deurbellen op 1 april

1 april 2021: gratis deurbellen met het Geluid van Kampen

Op 1 april hebben we in Kampen gratis deurbellen met een speciaal ‘geluidslogo’ uitgedeeld aan bijna 1.000 bewoners. Omdat iedereen dacht dat het een grap is meldde zich niemand aan. Gelukkig kwam het op het laatst nippertje goed!

miss Kampen verkiezing 2019

1 april 2019: verkiezing Miss Kampen

Op Facebook en andere sociale media werd in maart 2019 massaal gereageerd op de aankondiging dat in Kampen op 1 april een miss Kampen verkiezing zou worden gehouden. De meeste mensen dachten dat het een grap was, maar er bleek geen woord van gelogen.

Op 1 april streden 12 echte koeien in de binnenstad van Kampen om de titel ‘Miss Kampen 2019’. Ze kregen een beoordeling door Irma Knol (de moeder van vlogger Enzo Knol), Hans Klopper (bekend van ‘Bommetje!’), Fré Helleman (voorzitter OVK) en toenmalig burgemeester Bort Koelewijn. 

Deel deze pagina

twitter logo facebook logo linkedin logo