De Roggebot en het Ketelmeer

Dinsdag 18 december 2018 | 133 keer bekeken
Bewaar
Delen
Ten westen van Kampen, net over de Roggebotsluis en langs de randmeren, waaronder het Ketelmeer, liggen de boswachterijen Roggebotzand en Reve-Abbert. Een groot, bijna sprookjesachtig natuurgebied van ruim 1500 hectare met volop mogelijkheden voor wandelen, fietsen, varen en andere vormen van recreatie.

De Roggebot


De vogelrijke loof- en naaldbossen zijn aangelegd op een oude zandbank van de voormalige Zuiderzee. Hoge populieren, varens, mossen en slingerplanten: dankzij de vruchtbare zeebodem lijken sommige bomen en planten eeuwenoud terwijl ze nog maar vijftig jaar geleden zijn aangeplant.

Het Ketelmeer


Het Ketelmeer is een prachtige moerasdelta van 3500 hectare groot en onderdeel van de Randmeren Noord van het IJsselmeer. Het water van de IJssel verdeelt zich hier in een aantal geulen. De vlakke en deels met wilgen begroeide eilandjes en het ondiepe water van de lagune trekken duizenden vogels aan. Van steltlopers en eendensoorten tot visarenden en zeearenden. Het Ketelmeer grenst aan de gemeenten Dronten, Noordoostpolder en Kampen en ontstond in 1956 bij de inpoldering van Oostelijk Flevoland. Bron: www.staatsbosbeheer.nl

Watersporters en bootliefhebbers weten er alles van: op het Ketelmeer kan het bij tijd en wijle flink spoken. Maar op rustige dagen is het tussen het Kampereiland en de Noordoostpolder ingeklemde meer een waar eldorado voor natuurliefhebbers, vogelaars en natuurlijk de watersport.

Fotocredits: zoom.nl 

Deel deze pagina

twitter logo facebook logo linkedin logo