Kamperveen

Maandag 20 maart 2023 | 578 keer bekeken

Het dorp is ontstaan tussen 1214 en 1227. Het was in die tijd een moerassig en haast onbewoonbaar gebied, gelegen op de grens van Gelderland en het Oversticht. 

Landelijk wonen in prachtig gebied

Friese kolonisten hadden zich in Kamperveen gevestigd, in de hoop er een bestaan op te kunnen bouwen. Zij slaagden erin het veen te ontginnen en bouwden rond 1330 een kerk op de ‘Dempe’ aan de Leidijk, maar deze brandde in 1718 af. De kerk werd niet meer herbouwd en nu herinnert slechts een grafheuvel ons aan de plaats waar de kerk ooit heeft gestaan.

Tegenwoordig is Kamperveen een agrarisch gebied van ongeveer 200 hectare, grofweg onderverdeeld in drie kernen. Het gaat om een uitgestrekt landelijk gebied dat de buurtschappen Hogeweg, De Zande en Zuideinde met elkaar verbindt. Ten westen richting Gelderland ligt Zuideinde. De Zande ligt het meest oostelijk, net aan de overkant van de Kamperstraatweg, langs een zijtak van de IJssel.

Er wonen bijna 870 mensen in dit gebied. Je vindt er een basisschool en een kerk. Voor de dagelijkse boodschappen en voorzieningen ligt Kampen mooi dichtbij. 

Kortom: een prachtig gebied waar je landelijk kunt wonen met alle voorzieningen van de stad Kampen dichtbij!

Deel deze pagina

twitter logo facebook logo linkedin logo