Daarom Kampen

Zondag 22 mei 2022 | 688 keer bekeken

Kampen heeft veel te bieden voor ondernemers. U bent de motor van de economie. Zorgt voor werkgelegenheid, innovatie en groei in de gemeente. De belangrijkste vestigingsfactoren vindt u hieronder. 

Goed bereikbaar en centraal gelegen

Kampen is centraal gelegen. Op een knooppunt tussen Randstad en Noord en Oost Nederland. Ook Duitsland is vlakbij. De gemeente Kampen ligt midden in een gebied van wegen, waterwegen en spoorwegen.  Aan de N50, de IJssel, de Hanzelijn en de tram naar Zwolle. De wegen N50 en A28 worden de komende jaren verbreed. En door de komst van de Hanzelijn is Amsterdam tegenwoordig een uur reizen.

Conjunctuur: stabieler dan de rest van Nederland

In 2016 waren er iets meer faillissementen in Kampen dan in de rest van Nederland, maar lag de werkloosheid wel lager dan in de rest van het land. Ook lijkt de gemeente stabieler: minder starters en minder opheffingen dan in de rest van het land. Hoewel het aantal starters relatief laag is, zien we ook de trend dat tussen 2010 en 2015 het aantal bedrijfsvestigingen bovengemiddeld, met 14 procent, is gegroeid.  In deze periode groeiden vooral de sectoren horeca en vervoer & opslag. Inmiddels is dit percentage al 15%.

Daarom Kampen Daarom Kampen

Klimaat: gemiddeld met positieve uitschieters bereikbaarheid en arbeid

Het concurrentievermogen van bedrijven in Kampen is relatief hoog, net als onze score op infrastructuur en bereikbaarheid en op de factor arbeid. De waardering van het ondernemers- en vestigingsklimaat is vergelijkbaar met de rest van Nederland.

Economische structuur: relatief weinig dienstverlening, veel industrie

In verhouding tot de rest van Nederland heeft Kampen weinig bedrijfsvestigingen (112 per 1.000 inwoners van 15-64 jaar, rest van Nederland 134) en banen (602,7 versus 744). Ook relatief weinig export en banen in de vrijetijdssector. Wel meer snelgroeiende bedrijven (15,4 versus 12,0) en ZZP-ers.

Er zijn in totaal 3.500 bedrijven en instellingen in Kampen. De sectoren groot- en detailhandel, financiële en zakelijke diensten en bouwnijverheid tellen de meeste vestigingen.

Plantage Kampen

Samenwerkingsverband Regio Zwolle

Regio Zwolle is een samenwerkingsverband van twintig gemeenten. Verdeeld over vier provincies. Niet alleen de bestuurders werken samen. Ook  ondernemersinitiatieven- en netwerken ontstaan en groeien op Regio Zwolle niveau. Kampen is een van die gemeenten en is een van de meest actieve partners in dit samenwerkingsverband.

De bevolking in deze regio kenmerkt zich door haar mate van hoge betrokkenheid, nuchterheid en aanpakkersmentaliteit. Staat open voor nieuwe ontwikkelingen om zo nieuwe kansen te creëren. 

Port of Zwolle: het logistieke centrum voor water- en wegvervoerders

De Port of Zwolle verbindt de havens van Kampen, Zwolle en Meppel. Nederland wordt meer en meer een logistiek knooppunt in de wereld. Het vervoer over water, weg en spoor blijft nog steeds groeien. De bereikbaarheid van de havens is uitstekend.  Binnenvaart- en kustschepen van maximaal 2.500 ton bij een maximale diepgang van 3,5 meter, kunnen de havens bereiken. Via de binnenvaart is Port of Zwolle verbonden met Duitsland, Europa en Rusland. De vier afvaarten per week op terminals in Rotterdam verbinden Port of Zwolle met de rest van de wereld.

De Port of Zwolle blijft zich ontwikkelen. Eén van de ambities is om in de toekomst schepen tot 4.000 ton te kunnen ontvangen in de Zuiderzeehaven.

stedenmaeght schip bovenkerk

Wonen en vrije tijd

In Hanzestad Kampen is het aangenaam wonen. Kampen ligt centraal in Nederland. En ook Duitsland is met de auto slechts een uur rijden. De stad heeft een dorps karakter maar met alle gewenste voorzieningen die u zoekt in uw woonplaats.
De binnenstad van Kampen is als een openluchtmuseum. Talloze monumentale panden herinneren aan het rijke verleden van de stad. Het winkelaanbod is divers. Van kleine speciaalzaken tot de grotere ketens. U hoeft de stad niet uit.

Een avond uit in Kampen?
Naast de vele terrasjes, cafes en restaurants heeft de stad ook een stadsgehoorzaal, bioscoop, en muziekpodia als 't Ukien, de Music Club Kampen. Muziekschool Quintus. De stad ligt middenin een zeer gevarieerd natuurgebied. Bos, polder, de Nationaal landschap de IJsseldelta, het Ketelmeer. De omgeving van Kampen is Nederland in het klein. In Kampen is een zeer ruim aanbod van onderwijs. Er is basisonderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie. Op www.scholenopdekaart.nl vindt u alle informatie. 

Rijk verenigingsleven
Kampen heeft een zeer rijk verenigingsleven. Daardoor is Kampen een stad waar altijd wel iets te doen is. Voor zowel jong als oud zijn er leuke verenigingen om bij aan te sluiten. Dé manier om (nieuwe) contacten te leggen.

Comfortabel wonen
Kortom Kampen heeft alles in zich om fijn en comfortabel te wonen. Bent u op zoek naar een (nieuwbouw) woningen in een van de woonwijken? Of heeft een monumentaal pand in de binnenstad uw voorkeur? U vindt in Kampen de woning die bij u past!

Deel deze pagina

twitter logo facebook logo linkedin logo