De Bovenkerk

Waar

Botermarkt 6

8261 GR Kampen

Het is de oudste kerk van Kampen en tevens de meest markante verschijning langs het IJsselfront: de Bovenkerk, ook wel St. Nicolaaskerk genoemd. Deze grote, gotische kruisbasiliek is gebouwd in de 14e eeuw maar heeft in de 12e eeuw al een romaanse voorgangster gehad.

De imposante Bovenkerk heeft een kerktoren met door klokkengieter Geert van Wou in 1481/1482 gegoten klokken, een schip met dubbele zijbeuken, een gesloten priesterkoor met kooromgang en straalkapellen. Tot het interieur behoort een vroegrenaissance koorhek, een natuurstenen kansel, een monumentaal orgel en maar liefst 1250 zitplaatsen. 

De Bovenkerk is van oorsprong een parochiale kerk waaraan de naam St. Nicolaaskerk refereert. Na de reformatie - omstreeks 1580 – valt de kerk in Protestantse handen. In de Bovenkerk zijn vele Kampenaren begraven. Vooraanstaande families werden begraven in familiegraven waarvan vele zich in de Lemkerkapel, de grafkelder, bevinden. Ook prominente Kampenaren zijn in de kerk begraven, waaronder de schilder Hendrick Avercamp. De monumentale kerk trekt jaarlijks vele bezoekers. 

 

Bezoekersinformatie

Openingstijden en Rondleidingen: De Bovenkerk is het hele jaar door geopend voor bezoekers. 

Concerten: De Bovenkerk staat bekend om haar prachtige akoestiek en herbergt regelmatig concerten. Bekijk de concertagenda op de website voor een overzicht van aankomende optredens.

Toegankelijkheid: De Bovenkerk is toegankelijk voor mindervaliden. Er zijn voorzieningen getroffen om ervoor te zorgen dat iedereen kan genieten van een bezoek aan deze historische locatie.

Historische Weetjes

Cultureel Erfgoed: Naast religieuze diensten biedt de Bovenkerk een inkijkje in de rijke historie van Kampen en is het een populaire bestemming voor toeristen en geschiedenisliefhebbers.


Kijk voor meer informatie, openingstijden, rondleidingen en de concertagenda op: https://debovenkerk.nl

 

Deel deze pagina

twitter logo facebook logo linkedin logo