De IJsselkogge

Op 10 februari 2016 werd er geschiedenis geschreven in Kampen! De landelijke, regionale en lokale pers is massaal aanwezig op de Veerman van Kampen om verslag te doen van de lichting van de Kamper Kogge. Een bijzonder en historisch moment.   

Een terugblik

Burgemeester Koelewijn op 10/2/2016: 'Vandaag wordt een bladzij bijgeschreven in de geschiedenis van onze Hanzestad Kampen. Ik ben trots dat deze archeologische vondst wordt gelicht. Na de lichting gaat de IJsselkogge naar de Bataviawerf in Lelystad. Daar wordt de Kogge gedroogd en geconserveerd. Wij gaan nadenken hoe we deze Kogge een fantastische plekkunnen geven welke past bij de Hanzeaten en de Kampenaren? En natuurlijk hopen we de Kogge een mooie plek te geven tijdens de Internationale Hanzedagen in 2017.'

Het lichten van de Kogge was een spannende gebeurtenis en niet zonder risico. Drie verschillende specialismen kwamen in de voorbereiding bij elkaar: archeologie, duiken en bergen. Het gebeurt niet vaak dat er op deze manier wordt samengewerkt met aannemers, duikteams en bergers.

De bergingverliep geheel volgens plan en de IJsselkogge kwam zelfs sneller boven water dan verwacht. Het scheepswrak is verstevigd met schroeven, houten planken en een stalen constructie en heel veel banden. Onderwaterarcheoloog Wouter Waldus: 'Wanneer de Kogge bovenkomt neemt de druk op het scheepswrak met factor 2 toe. Daarom hijsen we decimeter voor decimeter zodat deze druk niet te hoog wordt. Het is aannemelijk dat er tussentijds gestopt moet worden om de Kogge tussendoor te kunnen verstevigen. Ik hoop op regen dat is beste voor het scheepswrak, al levert de zon natuurlijk mooie plaatjes op!' 

Om 13.27 uur zag de IJsselkogge, na 600 jaar op de bodem van de IJssel te hebben gelegen, het daglicht. Er werd direct gestart met sproeien ter bescherming van het scheepswrak. De dagen daarna was de IJsselkogge voor publiek te bezichtigen aan de IJsselkade. Honderden mensen kwamen even een kijkje nemen en wierpen een blik op deze historische vondst! 

Momenteel wordt de IJsselkogge in Lelystad onderzocht en geconserveerd. In Kampen worden mooie plannen gesmeed om de IJsselkogge een goede plek te geven zodat iedereen deze kan komen bezichtigen. 

Deel deze pagina

twitter logo facebook logo linkedin logo