Museum
Voor jong en oud

De Kamper Kogge & De Koggewerf

Waar

Havenweg 7

8262 BZ Kampen

Ben je in Kampen? Dan mag een bezoekje aan de Koggewerf echt niet ontbreken. De Kamper Kogge is een zo authentiek mogelijk evenbeeld van een handelsschip uit de veertiende eeuw. Vrijwilligers van de Stichting Kamper Kogge zetten zich op allerlei manieren in om het schip – de enige varende kogge in Nederland – in de vaart te houden en het verhaal te vertellen van de rol van Kampen en de Kamper Koggen in de Hanzetijd. De Kogge ligt vrijwel het gehele jaar in Kampen, maar is ook in de zomermaanden zo'n zes weken naar maritieme evenementen in binnen- en buitenland.

Bijzonder maritiem erfgoed

De sfeer van weleer opsnuiven in het ruim van de Kamper Kogge, of meevaren op de Kogge tijdens een vijf kwartierstocht tussen Stadsbrug en Eilandbrug. Een magische ervaring om tijdens het varen samen met de bemanning het grote schoverzeil zich vanaf de ra te laten ontvouwen. Een kijkje nemen in het middeleeuwse vissershuisje op de Koggewerf en in de expositieruimte waar een film draait over de bouw van het schip en middeleeuwse vondsten en scheepsmodellen van Hanzekogge en IJsselkogge zijn te zien. Voor bezoekers is op de Koggewerf, op één van de mooiste plekken van Kampen pal aan de IJssel, van alles te zien en te beleven.

Kijk voor meer informatie over de Kamper Kogge en de Koggewerf op: https://kamperkogge.nl/

Kamper Kogge met mensen aan boord De smederij op de Koggewerf

Rondleiding

Wie wil kan een rondleiding reserveren over de werf en op de Kogge, onder leiding van een ervaren gids. Voor kinderen is er een speurtocht mogelijk, of het uitvoeren van opdracht uit een Monsterboekje. Ook een rondvaart van 5 kwartier kan worden gereserveerd, waarbij maximaal 12 passagiers kunnen inschepen op de Kogge.

Wekelijks is de Expo, Werkplaats en Taveerne op donderdag geopend en te bezoeken van 9.00 uur tot 18.00 uur.

Boek hier een rondleiding
 

Er wordt uitleg gegeven aan boord van de Kamper Kogge Er wordt geweven op de Koggewerf

Verteltheater en Vakmanschap

De verhalenvertellers van de Koggewerf nemen u, gekleed in fraaie middeleeuwse kostuums, mee naar vervlogen tijden met verrassende verhalen waarin de Hanze, de Kogge en Kampen een rol spelen. Ze vertellen hun verhalen in het intieme Verteltheater op de werf, maar op verzoek ook op locatie. De Koggewerf biedt daarnaast ruimte aan eeuwenoud vakmanschap, zoals smeden en visroken. Tijdens jaarmarkt De Heugte op tweede paasdag en tijdens Open Monumentendag aangevuld met andere ambachten zoals houtdraaien, touwslagen, wol spinnen en wol weven.

De Taveerne

De Taveerne is een echte pleisterplaats met een gezellige, nautische inrichting met 65 zitplaatsen binnen. Op het terras, onder de overkapping en op het gras zijn nog eens zo'n 65 zitplaatsen aan de boorden van de IJssel.

De Taveerne kan worden bezocht door passanten voor koffie of een drankje, maar kan ook worden gehuurd voor bijeenkomsten van bedrijven, verenigingen of families, in combinatie met een activiteit op de Koggewerf. Een aanrader voor mensen die houden van een informele sfeer in schilderachtige omgeving. Een goede beamer en een eenvoudige geluidsinstallatie met draadloze microfoons zijn aanwezig. Een goede lunch is mogelijk, evenals een buffet of barbecue via een cateraar.

Evenementen

De Koggewerf biedt daarnaast ruimte aan eeuwenoud vakmanschap zoals smeden, visroken, touwslagen en wolweven tijdens evenementen als de jaarlijkse Maritieme Markt op tweede paasdag en Open Monumentendag.

In het zomerseizoen zijn er vaak vaartochten op woensdagmiddag en zaterdagmiddag, waarbij ook de Taveerne geopend is. Check de website https://kamperkogge.nl/meevaren voor de vaartijden.

Vaar mee! 

Palingrokerij op de Koggewerf Iemand is aan het beeldhouwen op de Koggewerf

STICHTING KAMPER KOGGE

De Stichting Kamper Kogge bestaat uit vrijwilligers. Op de werf wordt intensief samengewerkt met de Stichting tot behoud van Kamper Botters die op de werf haar Botterloods en Botterhelling heeft. Timmerlieden, bemanningsleden, naaisters van middeleeuwse kleding, verhalenvertellers, visrokers, smeden, schippers, archivarissen, gidsen, promotiemedewerkers, ict’er, taveerne-medewerkers, mensen met bestuurlijke en organisatorische kennis en ervaring: iedereen zet zich op allerlei manieren in om het schip in de vaart te houden en zo bij te dragen aan het levend houden van het Hanzeverleden van Kampen. De Stichting is geheel zelfstandig en is voor inkomsten afhankelijk van de boekingen, verkoopartikelen, donateurs, sponsoren en incidenteel subsidies.

Boek direct een rondleiding

Deel deze pagina

twitter logo facebook logo linkedin logo