In de binnenstad

De Nieuwe Toren

Waar

Oudestraat 146

8261 CZ Kampen

Drieënhalve eeuw oud is dit rijksmonument en toch draagt hij de naam Nieuwe Toren? Het heeft alles te maken met de locatie van deze beiaardtoren op de hoek van de Oudestraat/Torenstraat. 

Beklim de Nieuwe Toren

Ooit stond er de kapel van het Heilige Geest gasthuis maar in 1646 ging deze in vlammen op. Na de verwoesting van de kerk en toren van het gasthuis, besloot het stadsbestuur een vrijstaande klokkentoren te bouwen. Beslist geen sinecure: de bouw duurde maar liefst veertien jaar (1649-1663). Timmermeester Dirck Jansz ontwierp de stenen onderbouw, het ontwerp van de lantaarn wordt toegeschreven aan Philips Vingboons. Saillant detail: Vingboons’ lantaarn zou een oorspronkelijk maar uiteindelijk niet gerealiseerd ontwerp zijn voor het Stadhuis van Amsterdam, nu het Paleis op de Dam. 

In de beiaardtoren hangt een carillon dat grotendeels door de bekende François Hemony is gegoten, aangevuld met klokken van de Kamper klokkengieters Geert van Wou en Kilian Wegewaert. De tand des tijds liet zijn sporen na en dus volgde begin deze eeuw (2008-2011) een grondige restauratie van de houten lantaarn, de beiaard en de klokken. Tegenwoordig laat de Nieuwe Toren met nu 48 klokken weer regelmatig van zich horen.

Speeltijden: 

De Stadsbeiaardier Frans Haagen speelt elke maandag van 11.00 tot 12.00 uur (tijdens de weekmarkt), en elke zaterdag van 15.00 tot 16.00 uur. In de zomer zijn er concertbespelingen op vrijdagavond van 19.30 tot 20.30 uur. 

Tip:

De beiaard is in de hele binnenstad te horen. Aan de Marktsteeg, die loopt van de Burgwal naar de Buiten Nieuwstraat, ligt echter een speciale carillon-luisterplaats in de binnentuin Het hof van Breda. Hier word je niet gehinderd door andere geluiden.

Beklim de toren!

Tijdens de Kamper Ui(t) Dagen kan je van 10:00 tot 17:00 uur de Nieuwe Toren beklimmen. Volgens traditie is dit schitterende monument open voor bezichtiging waar je uiteindelijk kunt genieten van een spectaculair uitzicht over de binnenstad van Kampen.

Kijk voor meer informatie, de mogelijkheid tot beklimming en de Escaperoom activiteit in de toren op: https://kamperevents.nl/nieuwe-toren/.

Boek hier!

Deel deze pagina

twitter logo facebook logo linkedin logo