De Stadsbrug

Bewaar
Delen

Het is een bijna sprookjesachtig tafereel: de Stadsbrug van Kampen ‘by night’. Heftorens die refereren aan de torens in de binnenstad, een royaal breed wegdek als entree van de stad en de aangelichte en vergulde evenwichtswielen: een stadsbrug met allure!     

De brug met gouden wielen

Een brugontwerp met een eigentijdse vorm die ook rekening houdt met het beschermde, monumentale stadsgezicht van de historische binnenstad. Dat was destijds de opdracht van de gemeente Kampen. Zwarts & Jansma architecten wist hieraan te voldoen. 

In 2001 werd ‘hun’ Stadsbrug opgeleverd: een hefbrug die de monumentale kade aan de stadszijde met het stationsplein aan de overzijde verbindt. De toppen van de heftorens buigen naar elkaar toe en dragen de as van de evenwichtswielen. Deze wielen, die de kabels van het contragewicht geleiden, zijn bekleed met bladgoud. De heftorens worden 's avonds verlicht en verwijzen, met de evenwichtswielen als bijzondere beëindiging, naar de oude stadstorens elders in de stad. De Stadsbrug heeft ook een verblijfsfunctie. Halverwege de brug kunnen voetgangers op uitstulpende balkons met gewelfde balustrades van het prachtige uitzicht op de IJssel en de binnenstad genieten!

Bron: www.zwarts.jansma.nl

 

Deel deze pagina

twitter logo facebook logo linkedin logo