Het Linnenweverspoortje

Waar

Groenestraat 160

8261 VL Kampen

‘Linne Weevers Gilde 1665’ prijkt er op deze schilderachtige gele poort aan de Groenestraat. Tegenwoordig geeft het Linnenweverspoortje toegang tot de bibliotheek van de Theologische Universiteit Kampen, maar ooit liepen hier de Cellezusters van het Sint Annaconvent.     

In de Middeleeuwen vond je achter het Linnenweverspoortje de kloostertuin van het St. Annaconvent. Hier leefden en werkten de Cellezusters. Na de reformatie en het vertrek van de geestelijken kreeg een deel van het kloostercomplex een nieuwe bestemming als ontmoetingsplaats voor leden van het Linnenweversgilde. Zij hebben in 1665 het poortje in zijn huidige staat gebracht: opgetrokken met ionische pilasters en hoofdgestel en bekroond door een gebogen fronton met leeuwen die het gekroonde stadswapen vasthouden. 

Na de Franse tijd wordt het gebouw in gebruik genomen als Stadswerkhuis. Als deze instelling in 1929 wordt opgeheven, neemt wijnfirma Siebrand zijn intrek en maakt er een ongekende bloei door. Na een grote restauratie krijgt het pand in 1977 zijn huidige bestemming als universiteitsbibliotheek, met het fraaie Linnenweverspoortje als entree!

Deel deze pagina

twitter logo facebook logo linkedin logo