Expositie

Huys der Kunsten

Waar

Voorstraat 20

8261 HS Kampen

Contact

06-19195166

06-19195166

info@huysderkunsten.nl

https://www.huysderkunsten.nl/

Een bijzonder pand met een bijzondere invulling. Achter de rode voordeur van Voorstraat 20 vind je een ‘Huys’ vol cultuur en beeldende kunst. Kunstenaars, schrijvers en uitgevers zijn dagelijks actief in het Huys der Kunsten.

Werk in Uitvoering

Iedere zaterdagmiddag is de expositieruimte open voor publiek. De eerste stenen van dit ‘Huys’ zijn gelegd in de dertiende eeuw. Daarmee is Voorstraat 20 het oudst bewaarde pand van Kampen. Vlak achter de stadsmuur heeft het de eerste eeuwen dienst gedaan als Patriciërswoning. Een plek waar de koopman woonde en zijn handelswaren opgeslagen lagen. In latere eeuwen werd de Voorstraat steeds meer een plek voor ambachtslieden en huisindustrie. Maar in de jaren zeventig verdween deze bedrijvigheid naar industrieterreinen en raakte de Voorstraat in verval. De opengevallen plekken kregen veelal een woonbestemming. Voorstraat 20 wachtte een ander lot.

Na ontdekking van de bouwsporen uit de bloeitijd van Kampen werd besloten aan dit pand een culturele bestemming te geven. Bij het herstel zijn de binnenmuren intact gebleven en zijn de oude balkenlagen vernieuwd.

Eén van de initiatiefnemers van dit herstel, kunstenaarscollectief Stichting Werk in Uitvoering, heeft in 2001 het pand aangekocht. Op de begane grond is een expositieruimte ingericht. Elk jaar organiseert de stichting zes exposities die elke zaterdagmiddag te bezichtigen zijn. De oude stenen zijn de getuigen van meer dan acht eeuwen geschiedenis. Deze geschiedenis wordt door de gebruikers op passende wijze voortgezet. Lees meer over de kunstenaars en de stichting Werk in Uitvoering op onderstaande site.

Kijk voor meer informatie op: www.huysderkunsten.nl

Deel deze pagina

twitter logo facebook logo linkedin logo