Muurreclames

Rond 1900 bedachten middenstanders een nieuwe manier van reclame maken in de vorm van muurschilderingen. Deze muurreclames hadden grote gevolgen voor het stadsbeeld omdat ze op veel panden verschenen. Waren de mensen destijds doorgaans weinig enthousiast, tegenwoordig zijn de muurreclames cultureel erfgoed.   

Cultureel erfgoed

Het fenomeen van de geschilderde muurreclames kende zijn hoogtij in de periode tot 1940. Gespecialiseerde reclameschilders brachten de schilderingen meestal aan op gestucte wanden en soms direct op de baksteen. Door de opkomst van andere vormen van reclame, raken de muurreclames na de vijftiger jaren van de vorige eeuw in verval. Enkele decennia later realiseert men zich pas de waarde van dit jonge erfgoed. Zo ook in Kampen waar – onder de titel Fresco’s van de middenstand – vanaf de jaren tachtig begonnen wordt met inventariseren en restaureren van de oude muurreclames. ‘V.d. Put’s beschuit, is kracht Beschuit’ op de hoek van de Oudestraat-Kerkstraat is in 1983 de eerste herstelde muurreclame in Kampen. Inmiddels zijn er een dertigtal fresco’s gerestaureerd.

Leuke tip: 

Ontdek meer informatie over de muurreclames in de Kampen Stadsgids app. In de app staat een route langs alle muurreclames voor je klaar. Download de Kamper Stadsgids app gratis op je telefoon en ontdek alle muurreclames.

En hier is de route ook te vinden: https://www.fotografieronald.nl/muurreclames-in-kampen/

Nog meer informatie vind je op de site van de Stichting Stadsherstel Kampen. Een wandelroute langs de muurreclames is ook verkrijgbaar bij één van de Tourist Info Punten.

Deel deze pagina

twitter logo facebook logo linkedin logo