Het Kampereiland

Woensdag 22 mei 2024 | 2871 keer bekeken

Het Kampereiland is de parel van het Nationaal Landschap IJsseldelta. Dit bijzondere gebied in West-Overijssel bestaat uit een aaneengesloten weidelandschap van buitenpolders, omgeven door de IJssel, het Vossemeer, het Zwarte Meer en het Ganzendiep. Het Kampereiland ligt op schootsafstand van de prachtige Hanzestad Kampen.

Een uniek gebied!

Steeds meer waterliefhebbers, fietsers en dagtoeristen ontdekken de schoonheid van dit rustieke stukje IJsseldelta. Terecht, want het Kampereiland is in velerlei opzichten uniek en waardevol. Het onderscheidt zich door zijn natuurwaarden, cultuurhistorie en zijn geologische geschiedenis.
 

Oorsprong

Op 18 juni 1363 sloot Jan van Arkel, Bisschop van Utrecht, een overeenkomst over de verdeling van Mastenbroek. Kort daarop verwierf de stad Kampen de Kampereilanden met ‘eeuwig recht van op- en aanwas’. Van oudsher behoorden dus niet alleen het Binneneiland, maar ook de Mandjeswaard, de Pieper, het Haatland, de Melm en het Buitendijks tot het Kampereiland. Deze gebieden behoren nu tot de Stadserven.

Museumboederij

In Museumboerderij ‘Erf 29’ maakt je kennis met de historie en het boerenleven op Kampereiland, zoals dat ongeveer honderd jaar geleden gebruikelijk was. Het museum is gevestigd in een terpboerderij uit de 19e eeuw, van het Saksische Halletype. Dit erf werd in 1444 voor het eerst verpacht.

Streekproducten

Op het Kampereiland bevinden zich een heel aantal enthousiaste boeren en ondernemers die de mooiste streekproducten leveren. Denk daarbij aan Campereilander kaas, eerlijke zuivel van Erf 1,  Ambachtelijke zuivel en groente, fruit en vlees bij Boerderijwinkel ’t Rechterveld. Iets verder richting Genemuiden vind je het Boerendiekhuus (schapenbedrijf met fruitbomen). De producten dragen allemaal het label: Streekmerk (H)eerlijk IJsseldelta. Deze bijzondere bedrijven zijn allemaal te bezichtigen. 

Wat is er te doen?

Kijk voor nog meer informatie op: www.kampereiland.nl 

Fotocredits: Kampen Kiek'n

 

Deel deze pagina

twitter logo facebook logo linkedin logo