1 april!

Kampen viert kerst
Bewaar
Delen
Zondag 27 maart 2022 | 960 keer bekeken

Wie kent ze niet? Onze ‘Kamper Uien’, oftewel de historische anekdotes over domme Kampenaren. In Kampen koesteren we niet alleen de oude verhalen over de koe aan de toren, de Kamper steur enz., maar geven we hier ook nieuwe lading aan, door op 1 april ‘domme’ dingen daadwerkelijk te doen. Daarmee blazen we de Kamper uien nieuw leven in. Van de verkiezing van Miss Kampen met een koeienparade door de binnenstad in 2019 tot het uitdelen van deurbellen met ‘het geluid van Kampen’ in 2021. En op 1 april 2022 vieren we met zijn allen kerst in Kampen. Of denk je dat we je in de maling nemen?!

1 april Kerst in Kampen! Bekijk het activiteitenoverzicht

Wat is er allemaal te doen in de stad? Dat is voor een deel nog een verrassing, maar we hebben al het nodige voor je op een rijtje gezet. Met in ieder geval

  • een sneeuwballentoernooi
  • samen kerstliedjes zingen
  • op de foto met de kerstman
Bekijk het actuele "kerstprogramma" !

“1200 kerstmutsen bederven gelukkig niet”

Het leek zo’n goed idee: 2 suffe kerstperiodes inhalen zodra de corona maatregelen van tafel waren, maar nu valt het evenement wel op een hele ongelukkige datum: 1 april. En nu steeds meer mensen op Facebook roepen dat het ‘vast een 1 aprilgrap is’, krijgen de winkeliers het toch een beetje benauwd.

“We plaatsen alle leuke dingen die we van plan zijn natuurlijk op de sociale media”, vertelt Michiel de Groot van de organisatie. “Sneeuwballen gooien op vrijdag, een oliebollenkraam, kerstboomwerpen, zingen bij het kampvuur, wat we maar konden bedenken voor leuks hebben we ook geregeld, want iedereen heeft er zin in. Maar op ieder bericht reageren de Kampenaren hetzelfde: “Ja ja, een 1 aprilgrap zeker?”.

De winkeliers in de binnenstad hebben alles uit de kast getrokken voor dit verlate kerstevenement, al kostte dat in eerste instantie ook wel wat moeite, vertelt Michiel de Groot, die voorzitter is van de Binnenstads Ondernemers Kampen. “De winkeliers zelf waren niet meteen enthousiast, want ze waren zelf ook bang dat ik ze in de maling nam. Maar toen het duidelijk was dat we het echt gingen doen, was iedereen ook meteen gierend enthousiast. We hebben deze keer extra diep in de buidel getast en ervoor gezorgd dat er heel veel echte sneeuw is, en kerstmutsen. En overal versiering natuurlijk, en hapjes en drinken. Want we zijn allemaal echt wel toe aan samenkomen en gezelligheid. Dus het zou nu wel extra zuur zijn als iedereen thuis blijft op 1, 2 en 3 april”.

Roeland Tameling van citymarketingorganisatie Kampen Partners ziet het iets zonniger in, ook al blijkt uit een poll die de organisatoren deden op Facebook en Instagram dat de helft van de deelnemers denkt dat het om een 1 april grap gaat. “Maar ook dan komen mensen vast wel even een kijkje nemen. We hebben er tenslotte al een beetje een traditie van gemaakt om op 1 april iets leuks te doen dat WEL doorgaat. In 2019 hadden we een koeienverkiezing in de binnenstad, vorig jaar deelden we gratis deurbellen uit met het geluidslogo van Kampen. Hopelijk snappen mensen zowel binnen als buiten Kampen nu wel dat wij het leuker vinden om op 1 april iets wel te doen dat ongelooflijk lijkt, dan om iets niet te doen en mensen teleur te stellen.”

Gelukkig reageren er ook veel enthousiaste Kampenaren, en zijn er al mensen die hun kerstjurkjes of sneeuwschoenen meteen weer uit de kast hebben gehaald. En anders doet Michiel een flinke lading sneeuwballen in zijn vriezer. “Dan hebben we in ieder geval in december weer een sneeuwballengevecht. En 1200 kerstmutsen bederven gelukkig niet”.

1 april 2021: Kampen viert kerst

1 april 2021: Kampen viert kerst

Door corona hebben de inwoners en middenstand van Kampen het de afgelopen 2 jaar zonder grootse kerstvieringen moeten doen. En wat hebben we Kerstmis gemist. Daarom besluiten de ondernemers van de binnenstad niet nog 9 maanden te wachten op saamhorigheid, familiediners en cadeautjes onder de kerstboom. Op 1 april 2022 vieren wij alsnog Kerst!

1 april 2021: gratis deurbellen met het Geluid van Kampen

1 april 2021: gratis deurbellen met het Geluid van Kampen

Op 1 april hebben we in Kampen gratis deurbellen met een speciaal ‘geluidslogo’ uitgedeeld aan bijna 1.000 bewoners. Omdat iedereen dacht dat het een grap is meldde zich niemand aan. Gelukkig kwam het op het laatst nippertje goed!

1 april 2019: verkiezing Miss Kampen

1 april 2019: verkiezing Miss Kampen

Op Facebook en andere sociale media werd in maart 2019 massaal gereageerd op de aankondiging dat in Kampen op 1 april een miss Kampen verkiezing zou worden gehouden. De meeste mensen dachten dat het een grap was, maar er bleek geen woord van gelogen.

Op 1 april streden 12 echte koeien in de binnenstad van Kampen om de titel ‘Miss Kampen 2019’. Ze kregen een beoordeling door Irma Knol (de moeder van vlogger Enzo Knol), Hans Klopper (bekend van ‘Bommetje!’), Fré Helleman (voorzitter OVK) en toenmalig burgemeester Bort Koelewijn. 

Deel deze pagina

twitter logo facebook logo linkedin logo