Rondleiding
Volwassenen

Bezoek de Eenhoorn en De Olifant

De Olifant

EENMALIG

Bewaar
Delen

Waar

De Eenhoorn Koffie en Thee

Dagen en tijden

Zondag 1 januari 2023 - (14:00 - 15:00)

Contact

agenda@eenhoorn.eu

Praktische informatie

De rondleidingen zijn te boeken van dinsdag t/m zaterdag en starten standaard om 14.00u. De kaarten zijn online of telefonisch te reserveren via https://eenhoorn.eu/nl/info/bezoeken of door te bellen naar 038-3337297.

Donderdag 25 augustus 2022 | 2629 keer bekeken

Kampen is een klein pittoresk stadje gelegen aan de IJssel. De stad heeft vele historische bezienswaardigheden zoals pakhuizen, imposante kerken en oude schepen, die de mooie en glorierijke tijd van het Hanzeverbond laten zien. Ontdek een mooi en bewaard gebleven deel van deze rijke historie tijdens een rondleiding door de Eenhoorn en De Olifant.  

tabak De Eenhoorn

Wat ontdek je tijdens deze interessante rondleiding?

In 1826 startte Johann Lehmkuhl, een handelaar uit Bremen, de eerste tabaksfabriek van Kampen. Hiermee legde de Duitse handelaar de bouwsteen voor de ontwikkeling van Kampen als sigarenstad die in de 19e eeuw ontstond. Er werden meer dan 110 fabrieken opgericht, waardoor de Voorstraat de wieg werd van vele bekende merken. Deze fabrieken zorgden ervoor dat honderden mensen binnen Kampen werkzaam waren in de tabaksindustrie. Vandaag de dag is er nog maar één producerende tabaksfabriek in Kampen, namelijk De Olifant. Wandelend door de Voorstraat in Kampen zijn er nog vele muurschilderingen zichtbaar van alle tabaksfabrieken die hier hebben gezeten.

Monumentale fabriek
Voor cultuurhistorische liefhebbers is het een feest om door ons bedrijf te lopen. Sinds 1883 worden er in onze monumentale fabriek tabaksproducten gemaakt. De fabriek had een langere tijd een museaal karakter, maar sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw wordt er weer volop geproduceerd met behulp van traditionele machines. De oudste machine dateert uit 1888. In de sigarenfabriek van De Olifant tref je een doolhof aan werk-en opslagvertrekken. De onbepleisterde muren en stenen vloeren van klinkers, tegels, plavuizen en delen van de zoldergebinten stammen uit de late Middeleeuwen en zijn doorgetrokken van de geur van tabak en cederhout.

Rondleiding
De rondleiding gaat van start in de winkel en vervolgt zich in de Kennekamer waar het verhaal van start zal gaan. De rondleiding duurt een uur waarin er wordt verteld over de verwerking van tabak, het productieproces van een sigaar en de oorsprong van de tabak in de diverse landen maar ook over het branden van koffie voor de Eenhoorn en het verhaal over de thee die je bij De Eenhoorn vindt.

Ook wordt er stilgestaan bij de geschiedenis van de sigarenindustrie van Kampen en het belang van het ambacht sigaren maken. Via een smalle gang aan de achterkant van de winkel kom je bij de aanvocht afdeling. Hier liggen de gedroogde dekbladeren, het zandblad uit Sumatra en het Javablad. De dekbladeren worden hier vochtig en elastisch gemaakt waarna ze naar de melangeerruimte gaan. Het binnengoed van de sigaar wordt gemengd tot een mix van tabak uit Brazilië, Havana en Sumatra, die je mag bekijken en mag ruiken.

De rondleiding wordt vervolgd op de eerste verdieping waar de machines staan. Vroeger stonden hier zeven oude, maar gemoderniseerde, machines die werden bemand door 14 vrolijke medewerkers. Zij zorgden ervoor dat er per jaar ongeveer 3,5 miljoen sigaren geproduceerd worden. De sigaren worden zes weken gelagerd waarna ze gekeurd worden en indien goedgekeurd worden ze in mooie cederhouten kistjes verpakt. Al wandelend langs de sfeervolle vertrekken en met de tabak gevulde ruimtes wordt duidelijk dat de sigaren van De Olifant met uiterste zorg en passie worden geproduceerd. Of het nu gaat om de manier van melangeren of de wijze van produceren en verpakken, kwaliteit geeft de doorslag. Na een rondleiding door ons bedrijf ben je bewust van de zorgvuldige selectieprocedure van de tabakken die we gebruiken. Je leert dat elk blaadje meerdere keren door de hand gaat voor ze in een sigaar belanden.

Na het verhaal over de sigaren wandel je door de koffie- en theestraat waar je alles te horen krijgt over de productie en het branden van koffie en over de theesoorten die je vindt bij De Eenhoorn.

Kortom: een hele interessante en afwisselende rondleiding! 

Alles op een rijtje:

Welkom bij De Eenhoorn en De Olifant!

Rondleiding: elke dinsdag t/m zaterdag van 14 uur - 15 uur. Belangrijk: boek 24 uur van te voren je tickets online via https://eenhoorn.eu/nl/kaartverkoop/ of telefonisch via 038-3337297.

Ingang: Oudestraat 101-103 

Kosten: 10 euro per persoon

Kijk voor meer informatie op: https://eenhoorn.eu/nl/

De eenhoorn kampen koffie branden eenhoorn

Deel deze pagina

twitter logo facebook logo linkedin logo