Ga je mee .... Terug naar Kampen?

Doe mee met je eigen Terug naar Kampen actie!
Dinsdag 16 april 2024 | 3566 keer bekeken

Kampen was bijzonder. Kampen is bijzonder. Kampen is ver weg. Kampen is dichtbij. Kampen is een Hanzestad. Kampen is Zalk, IJsselmuiden, Wilsum en nog veel meer. Kampen is een bezoek waard.   Kampen is een plek waar je wil blijven.

ga je mee terug naar Kampen varen

Heimwee naar Kampen

In 2017 stond Kampen in het teken van de Internationale Hanzedagen. In 2020 vierden en herdachten we 75 jaar vrijheid. 2023 was het Hanzejaar. En vanaf 2024 staat het thema 'Terug naar Kampen' centraal.

Omdat we een bijzondere historie koesteren. Onder meer als Hanzestad, soldatenstad en studentenstad.

Terug naar Kampen!

Omdat bekende en minder bekende mensen die in Kampen geboren of getogen zijn na jaren leven op andere plaatsen terugverlangen naar Kampen. Of omdat Kampenaren na een dagje weg of hun vakantie weer zin hebben om naar huis te gaan.

Terug naar Kampen!

Ook als je nog nooit in Kampen bent geweest, ben je bij ons van harte welkom. Op deze pagina vind je tips over evenementen die je meegemaakt moet hebben, fietsroutes om terug naar Kampen te rijden, de plekken die je echt gezien moet hebben en nog veel meer. En als je daarna Kampen weer verlaat, kom dan gerust nog een keer....

Terug naar Kampen!

wandeling met gids Harry van Dijk

Loop Harry 20 april voor de voeten

Wie er altijd al eens van heeft gedroomd om Zalk op een bijzondere manier te verkennen krijgt nu de kans. Op zaterdag 20 april starten Harry van Dijk en enkele anderen gidsen namelijk de ‘Toerist in eigen achtertuin’ wandeling door Zalk. Er zijn nog enkele tickets beschikbaar via www.visitkampen.nl.  

 

Zalk 

In het pittoreske dorp Zalk is veel te zien. De Schultekamer, waar vroeger onder andere recht werd gesproken. De overblijfselen van de havezate kasteel Buckhorst, een voormalig roofridderslot voor het eerst genoemd in 1224, waar heel veel over te vertellen is. En in de uiterwaarden bevindt zich het Zalkerbos. Dit bos wordt beschouwd als het best ontwikkelde hardhoutooibos van Nederland. Voldoende reden voor een bezoekje dus. 

 

Laarzenroute 

Deelnemers kunnen vooraf kiezen tussen het Laarzenpad of een route door het dorp, maar bij beide routes gaat een ervaren gids mee die allerlei sterke, maar ware verhalen over Zalk vertelt. Iedereen die mee wil, kan hiervoor tickets á € 6,- reserveren via de website visitkampen.nl. 

 

Tourist Info 

‘Toerist in eigen achtertuin’ is een initiatief van de Tourist Info Kampen in samenwerking met de vereniging Dorpsbelangen Zalk. Ze hopen hiermee de banden tussen de kernen binnen de gemeente Kampen te versterken. Daarmee sluiten ze ook aan bij de vrolijke campagne ‘Terug naar Kampen’ van Kampen Partners. Contactpersoon is Harry van Dijk, te bereiken via 06-12128847. 

 

Kampen anno nu – in 3 dagen

Dag 1: Start met rust en natuur rond Kampen

Ben je al een tijdje niet in Kampen geweest? Tijd om terug te komen naar Kampen! Kampen is namelijk doorgegaan met groeien en bloeien. Lees verder en ontdek wat Kampen heeft te bieden anno nu en in de toekomst.

Reevediep: Bypass en Reevedorp

Ontdek het Reevediep, een essentiële bijdrage aan de waterveiligheid van Kampen, Zwolle, en het achterland. Geopend door Koning Willem-Alexander in 2019, biedt dit gebied een unieke combinatie van natuurschoon en innovatieve waterbeheersing. Het dient als een toevluchtsoord voor talrijke vogelsoorten, waaronder de grutto en de zeldzame kwartelkoning. Bezoekers kunnen genieten van de uitgestrekte uitzichten, struinen buiten de gebaande paden en de diversiteit aan flora en fauna ontdekken. Het Reevediep verbindt niet alleen het Drontermeer met het IJsselmeer, maar nodigt ook uit tot recreatievaart, fietsen, en wandelen, terwijl het de natuurlijke dynamiek van hoog- en laagwater omarmt. Een perfecte dag uit om de unieke combinatie van innovatie en natuur in Kampen te ontdekken.

Reevedorp:
Het Reevedorp is nog vol in aanbouw. Door de eigentijdse dorpse architectuur krijgt het dorp een eigen sfeer. De uitstraling is optimistisch, rustig, Scandinavisch, fris, duurzaam en modern. Reeve krijgt een dorpse uitstraling en een nautisch karakter. Veel woningen krijgen schuine kappen die van elkaar verschillen in vorm en richting.

 

Tijd om terug te gaan richting de stad.

Ook het stationskwartier is een nieuwe woonwijk. Het heeft een eigen station: Kampen-Zuid. Het stationskwartier is onderdeel van De Maten en is in aanbouw sinds 2014. Ook is er een winkelcentrum waar je dagelijkse boodschappen kunt halen. Het is een plaats waar steeds meer verschillende soorten bedrijven zich vestigen. Je kunt hier bijvoorbeeld eten afhalen of uiteten. Zo is de Happy Garden verhuisd naar het stationskwartier. Op de oude locatie zit nu Mizu.

 

Uitgefiets of uitgewandeld?

Wat je eerder misschien kende als het koeienstrandje is nu in de zomer (april – oktober) paviljoen Hanzezicht. Geniet van het strand, de zonneweide, beachvolleybal, de hangmatten en ligbedden. Ze serveren koffie, gebak, heerlijke broodjes en bieden een uitgebreid en verrassend assortiment aan ‘Comfortfood’ voor ontbijt, lunch, diner en borrel! Ook kunt u er terecht voor een uitgebreid assortiment aan ijsjes, frisdranken, bier, wijnen, cocktails, snacks en borrelplanken.

 

Overnachten in Kampen

“B&B Tussen de Poorten is op 1 augustus 2020 geopend. De B&B is zo genoemd omdat het tussen de twee indrukwekkendste poorten van Kampen staat: de Cellebroederpoort en de Broederpoort. De studio’s zijn naar de poorten vernoemd. Beide poorten zijn onderdeel van de aarden wal die het stadspark begrensd. Vanuit de B&B kijken we zo uit op dit fantastisch mooie stadspark (tussendepoorten.nl).” 

Klik hier voor andere overnachting opties.

 

Dag 2

Het verleden in een nieuw jasje

Midden in de binnenstad van Kampen vind je de Stadskazerne. Een imposant gebouw dat vroeger onderdak bood aan de militairen die gevestigd waren in de Van Heutszkazerne. Geniet hier ook van het adembenemende uitzicht over de IJssel. Er is vaak van alles te doen, exposities, rondleidingen en een café. Bekijk hier de agenda. In de stadskazerne is de bibliotheek, het Stadsarchief Kampen, RTV IJsselmond, de Stadsarcheoloog en de Historische vereniging Jan van Arkel. De Stadskazerne wil een nieuw podium zijn voor ontmoeting, verbinding, educatie en debat. 

 

Tijd voor wat actie met je familie of vrienden?

In het bijzondere 17de-eeuwse monument de Nieuwe Toren zijn er verschillende raadsels. Je wordt 1 uur lang ‘opgesloten’. Werk samen en kom erachter wie de dader is. Schreeuw het van de toren, zodat heel Kampen het weet. 

Maak een tijdreis bij één van de drie authentieke stadspoorten van Kampen, de Koornmarkt. Ontdek met jullie samenwerking wie de verschillende goederen heeft ontvreemd. Boek hier! 

 

Dag 3
 

De Bovenkerk organiseert veel evenementen. Ook is er al veel gerestaureerd en zijn er grote plannen om nog meer te restaureren en te veranderen. Bekijk hier de agenda of boek een stadswandeling en ontdek meer over de nieuwe restauraties.

In het Stedelijk museum kun je veel vinden over de geschiedenis van Kampen. Maar ook het Stedelijk museum Kampen blijft zich steeds vernieuwen. Zo exposeren ze steeds meer moderne kunst, bijzondere kunstenaars en hun werken voor jong en oud. 

Tot ziens, in Kampen!

wandel terug naar Kampen

Top 5 wandelingen

Wandel terug naar Kampen, check de vijf favoriete wandelroutes in onze gemeente!

Selecteer je wandeling
fiets terug naar Kampen

Top 5 fietsroutes

Fiets terug naar Kampen, check de vijf favoriete fietsroutes in onze gemeente!

Selecteer je fietstocht
vaar terug naar Kampen

Top 5 over het water

Vaar terug naar Kampen, check de vijf favoriete manieren om over het water te genieten van onze gemeente!

Selecteer je vaartocht
Terug naar Kampen evenementen

Top 5 evenementen

Kom terug naar Kampen, beleef de vijf populairste evenementen van onze gemeente!

Selecteer je evenement
terug naar Kampen attracties

Top 5 bijzonder

Kom terug naar Kampen, check de vijf toeristische hoogtepunten van onze gemeente!

Selecteer je monument
top 5 terrassen Kampen

Top 5 terrassen

Lekker chillen op je billen... met prachtig uitzicht en in goed gezelschap. 

selecteer je terras
Banner glij terug naar Kampen

GLIJ MET ONS MEE VANAF DE STADSBRUG .... TERUG NAAR KAMPEN

Terug naar Kampen

Dit jaar is citymarketing organisatie Kampen Partners gestart met de campagne ‘Terug naar Kampen’. “Omdat we graag mensen die hier al een tijdje niet zijn geweest laten zien hoe de gemeente Kampen anno nu groeit en bloeit,” volgens Tameling. In dat kader worden naast het glijspektakel ook reünies georganiseerd, kunstenaars en artiesten teruggehaald naar Kampen en is de website http://www.terugnaarkampen.nl gebouwd. “Maar het mooiste is natuurlijk dat Jaap Stam inmiddels echt terug naar Kampen is gekomen”, aldus Tameling. “Dat was natuurlijk een droomstart voor onze campagne!”

 

Meedoen

Op maandagmiddag 1 april 2024, geen grap, konden 100 Kampenaren terug naar Kampen glijden vanaf de Stadsbrug in Kampen. Bekijk hier onder de aftermovie, het was namelijk een groot succes!

Terug naar Kampen Google Maps

De snelste manier om 'Terug naar Kampen' te gaan

Jij kunt natuurlijk niet wachten om terug naar Kampen te gaan. Lopend, met de fiets, het OV, de auto of met het vliegtuig. Daar helpen we je graag mee!

Met hulp van Google Maps.

Direct Terug naar Kampen

Deel je #terugnaarKampen moment

We vinden het leuk als jij ook jouw #terugnaarKampen verhalen deelt. Via sociale media kun je ons taggen. En dan delen wij jouw leukste, mooiste, beste herinneringen, ervaringen, foto's, filmpjes en meer. Hoe? Hartstikke simpel!

 

Alvast een paar suggesties ter inspiratie:

zing mee met het Kamper Stedelied

het Kamper Stedelied

An 'n slinger van den Iessel leg al eeuwenlang ‘n stad 

wöör 't skier is um te leven nog gien-ene 't land 'ef ad. 

Al van värre zie-j de torens spieglend in de Iesselstroom 

't Is een spreukien dat echt wöör is, teunbeeld van een stededroom. 

 

Ja, det is Kampen, ons mooie Kampen, prentenboek van d'olde tied. 

Wöör ’t ni’je ook wil tieren, old en n’j best samen giet. 

Domme streken van eel vrogger bleven in de bukies staon. 

Ook vandöör kreeg Kampen name is ie op de tong egaon. 

Maar de wööreid over Kampen sprek van slimmigeid en moed 

Döör al zingend van getugen dut ons Kamper ärte goed

Refrein

Kampereiland, Bovenkärke poorten, Iessel en 't plantsoen 

Bin de trots van elke Kamper kan-ie 't o zo best mee doen.

A-j weerumme van de reize ‘t eerst de Ni’je Toren zien

klinkt gevulig deur oe ene: Mooie stad, ie bin van mien.

Jaap Stam De Plantage Parade Van Heutsz terugweg plattegrond Kampen IJsselkogge sigaren Hanze relikwie kamper uien Van Heutszkazerne

Deel deze pagina

twitter logo facebook logo linkedin logo