Warm welkom ontheemden

Lees hier meer over wat de gemeente Kampen voor ontheemden doet
Bewaar
Delen
Dinsdag 29 november 2022 | 2253 keer bekeken

Stel dat de situatie in je land zó onveilig is, dat je niets anders kunt doen dan huis en haard achterlaten. Je moet er waarschijnlijk niet aan denken. Toch zijn er veel ontheemden die in zo’n situatie zitten. In de gemeente Kampen vinden we het belangrijk om deze ontheemden het gevoel te geven dat ze welkom zijn. Hoe we dat doen? En wat er gebeurt als we elkaar beter leren kennen? Je leest het in de dubbelportretten op deze pagina, waarin inwoners van de gemeente Kampen en ontheemden hun bijzondere verhaal vertellen.

Petra en Vasylina

Portret Petra en Vasylina

Petra Bos-ten Cate uit Kampen zat midden in een verbouwing toen ze afgelopen voorjaar werd gebeld door haar ‘zusje’ Vasylina uit Oekraïne. “Mag ik met mijn kinderen bij jou komen?” vroeg ze. Hoewel de benedenverdieping op zijn kop stond, besloten Petra en haar man het gezin tijdelijk op te vangen. Sindsdien bestaat hun huishouden niet uit vier, maar acht personen. En dat is af en toe best aanpoten.

Lydia en Rami

Portret Lydia en Rami

Kleding, geld en een tandenborstel. Ben je op de vlucht, dan kun je maar weinig bagage meenemen. Toen kunstenaar Rami in 2020 uit Syrië vertrok, betekende dit dat hij zijn schilderspullen moest achterlaten. Sindsdien mist hij het om creatief bezig te zijn. Dat collega-kunstenares Lydia hem uitnodigde om samen te schilderen in de Vrije Ruimte in IJsselmuiden, kwam voor hem dan ook als een welkome verrassing.

Anita en Olya

Portret Anita en Olya

‘Groot is Uw trouw, o Heer’. Het is voor Anita Bouma uit IJsselmuiden een speciaal lied, omdat het op haar trouwdag werd gezongen. Dat haar gast Olya met deze woorden in haar gedachten uit Oekraïne vluchtte, maakt het lied nu extra bijzonder. Dankzij hun gedeelde muzieksmaak hadden de twee direct een klik. 

foto

Portret Annette, Liubov, Liza en Kristina

“Dames?! Hup, terug naar je plek, we gaan verder met de les!” Met veel enthousiasme krijgt ‘de juf’, zoals ze door haar cursisten wordt genoemd, iedereen weer aan tafel. “We zijn bijna klaar, we gaan nog even een paar gesprekjes voeren,” gaat ze verder. Sinds vijf maanden geeft Annette de Boer, voormalig docent communicatie aan het Windesheim, met veel plezier taalles aan Oekraïense mensen in het dorpshuis in Zalk. 

marijke en valentyna

Portret Marijke en Valentyna

Waar is de dichtstbijzijnde supermarkt? Hoe maak je een afspraak bij de tandarts? Hoe zit het met verzekeringen? Zomaar een aantal zaken waar buddies Annette de Boer en Marijke Westera zich mee bezig houden. Toen ze hoorden dat er in Zalk Oekraïners werden opgevangen, besloten ze te helpen. Inmiddels is er een warme band ontstaan tussen Valentyna en haar buddies. 

olha en olena en johans

Portret Olha, Olena, Johans en Patrick

De zussen Olha en Olena Flerko werken graag. Olena werkte in Oekraïne als bovenloop kraanmachinist en Olha als CNC Operator bij een metaalbedrijf. Met hulp van stichting ‘Hulp4Oekraïne’ hebben ze een baan gevonden bij een EPDM folieproducent in Kampen. Ze zijn blij dat ze in Nederland mogen werken en gaan elke dag met plezier naar hun werk.

nazanin en tsega

Portret Nazanin en Tsega

De Nederlandse taal leren is moeilijk. En al helemaal als je in je thuisland nooit naar school bent geweest. Tsega uit Eritrea doet haar best, maar merkt dat ze bij veel dagelijkse dingen afhankelijk is van anderen. Want hoe loop je naar de supermarkt? En wat staat er in die brief van de gemeente? Wekelijks komt Nazanin Tawakol, woonbegeleider bij het COA, langs om haar op weg te helpen. 

Ontheemden in de gemeente Kampen

Een ontheemde is iemand die zijn land noodgedwongen heeft moeten verlaten en geen thuis meer heeft. De redenen hiervoor kunnen divers zijn. Denk aan geweld, vervolging of een natuurramp. Ook in gemeente Kampen zijn ontheemden. Op deze pagina leest u wat de gemeente Kampen voor hen doet: 

https://www.kampen.nl/ontheemden

Deze portrettenserie is gemaakt door Marjan van Houwelingen. De interviews zijn van de hand van Sandra Tuinman en Anja Kuipers. Iedere twee weken verschijnt op deze plaats een nieuw dubbelportret.

Deel deze pagina

twitter logo facebook logo linkedin logo