De mooiste routes door Kampen

Dinsdag 10 juni 2025 | 312 keer bekeken

Ontdek de routes, beleef de natuur, geniet van Kampen. Ontdek nieuwe plekken en laat je verrassen door wat Kampen te bieden heeft. Deze pagina met veel verschillende routes is jouw gids naar verborgen parels en unieke bezienswaardigheden die Kampen en omgeving te bieden hebben. Van historische stadswandelingen tot mooie fietsroutes door het prachtige landschap. Dus trek je wandelschoenen aan of spring op de fiets en ga met ons op avontuur!

Hoe werkt het?

Hieronder vind je vele interessante en leuke routes. Klik op de route, deze opent dan vanzelf. Je kunt direct starten.

Tips:
* Ook voor kinderen is het een belevenis om een route te volgen;
* Kom tot rust in het stadspark;
* Luister naar verhalen van Kampenaren of...
* Geniet van de magnifieke skyline aan de IJssel!

Heel veel wandelplezier!

Route: hoogtepunten van Hanzestad Kampen

In het midden van het glossy magazine van Kampen vind je een plattegrond die hier digitaal te bekijken is. 

Kampen is een eeuwenoude Hanzestad met een buitengewoon levendig karakter. Eigenlijk gewoon een openluchtmuseum. De magnifieke skyline langs de rivier de IJssel, de Stadsbrug met gouden wielen, de indrukwekkende poorten en de historische binnenstad met honderden monumenten geven de stad een authentieke uitstraling.

... OPEN DE ROUTE

Route: Muurreclames in Beeld

In de binnenstad van Kampen bevinden zich op zijgevels van huizen authentieke gerestaureerde muurreclames. Voornamelijk kleine middenstanders schreven met veel gevoel voor typologie wervende teksten op hun gevels. In 1980 werd de eerste muurreclame gerestaureerd. Vanaf 1992 kreeg de restauratie van de muurreclames een vervolg door het Comité Muurreclames. Er werden veel muurreclames gerestaureerd door plaatselijke schilders. Via de website van Stichting Stadsherstel Kampen http://www.stadsherstelkampen.nl is er uitgebreidere informatie over de muurschilderingen te lezen.

Route: NAUTISCHE HANZEWANDELING BENEDENSTROOMS

De nautische Hanzewandeling neemt je mee door Kampen. Je start bij de Stadskazerne bij het Van Heutszplein en ontdekt met deze route de waterrijke en Hanzegeschiedenis van Kampen. 

Bepaal jouw eigen route. Loop de hele route in keer of pak steeds een stukje. Aan de hand van leuke weetjes en informatie leer je de Hanzestad Kampen beter kennen. 

BELANGRIJK:  Let goed op het verkeer om je heen. Veroorzaak geen onveilige situaties voor jezelf en voor anderen.

Route: NAUTISCHE HANZEWANDELING BOVENSTROOMS

Start bij Cafe 't Ponton en wandel door de geschiedenis van Nautische Hanzestad Kampen naar het Kampen van vandaag. Je loopt in dit gedeelte aan de "bovenstroomse" kant van Kampen.

BELANGRIJK: Let goed op het verkeer om je heen. Veroorzaak geen onveilige situaties voor jezelf en voor anderen.

Route: Ambachtelijke route

Met het magnifieke stadsfront aan de IJssel is het eeuwenoude Kampen een plaatje om te zien. Ontdek deze prachtige Hanzestad voor het eerst. Of opnieuw. Met de Ambachtelijke route maak je kennis met de gezellige Hanzestad en haar ambachtelijke producten. Het startpunt van deze route is aan bij de Tourist Info van de Stadskazerne. 

De route brengt je langs authentieke en levende ambachten. En historische monumenten die het verleden van handel en scheepvaart markeren. Anno de 21e eeuw bruist deze gezellige Hanzestad als nooit tevoren. Beantwoord alle vragen die onderweg gesteld worden. (duur 1 - 1,5 uur)

Loop de route helemaal. Of loop iedere keer een stukje van de route. Beantwoord de verschillende vragen bij de locaties. Hoeveel vragen heb jij goed?

BELANGRIJK: Let goed op het verkeer om je heen. Veroorzaak geen onveilige situaties voor jezelf en voor anderen. Zorg er voor dat je telefoon opgeladen is en zet de locatievoorziening aan.

Route: Mobiel en Maritiem Erfgoed Kampen

De wandelroute Mobiel en Maritiem Erfgoed Kampen brengt je in drie windrichtingen vanaf de stadsbrug langs locaties in Kampen en IJsselmuiden die vertellen over mobiliteit: schepen, auto’s, treinen, ofwel het vervoer van mensen en goederen van en naar Kampen door de eeuwen heen.

Mobiliteit en stad vormden en veranderden elkaar. Je ontdekt de sporen van mobiel en maritiem erfgoed in het Kampen van nu.



Deze wandelroute neemt je mee langs deze thema's: 

- stroomafwaarts langs de IJssel (naar zee) 
- naar de overkant (trekvaart en spoor)
- stroomopwaarts langs de IJssel (rivier en achterland)

Achtergrond
Kampen is uit mobiliteit ontstaan en erdoor gevormd. Mensen bevoeren de IJssel en vestigden zich bij de monding van de rivier. De stad bloeide als Middeleeuwse handelsstad dankzij de kogge die zeeën kon bevaren. Kampen als laatste zeehaven aan de rivier en de eerste rivierhaven vanaf zee waar goederen aan land konden worden gebracht.

Ook de visserij bracht inkomsten. De botters van de Kamper vissersvloot lagen in de Buitenhaven. De vloot was gegroeid na de ontruiming van Schokland (1859) waarvan de bevolking en de vissersvloot naar Kampen kwam. De visserij floreerde totdat de Zuiderzee IJsselmeer werd (1932).
 

Na de Industriële Revolutie nam vervoer over land toe, dankzij stoommachine, verbrandingsmotor en betere wegen. Kampen kreeg een treinstation, twee zelfs (aan beide zijden van de IJssel één) en de overslag van spoor naar water begon op de Spoorkade, waar de goederentreinen tot aan de rivier reden. Of als het mis ging: erin.
 

Na de Tweede Wereldoorlog groeide met de welvaart het autogebruik. Ook vracht ging steeds meer over de weg. De middeleeuwse straten van Kampen leenden zich niet voor al dat geparkeerde blik. Ingrepen in de oude stad om de auto’s te kunnen verwerken, zijn nog steeds te zien.
 

Mobiliteit blijft veranderen. Het doorgaande verkeer gaat nu niet meer door Kampen, maar er achter langs. Kampen had vijf eeuwen lang maar één brug, nu drie. De verlengde N50 maakte Kampen eindpunt-af, maar de weg loopt vol en was het grote obstakel voor de Kamper bruine vloot op weg naar het IJsselmeer. En zo moeten er opnieuw een oplossing komen. Intussen verbindt het nieuwe station Kampen-Zuid, waar de stad nu naartoe bouwt, Kampen rechtstreeks met Amsterdam. Er komt geen water meer aan te pas, wie had dat ooit gedacht?

Route: Struikelstenen in Kampen

Struikelstenen liggen in de openbare ruimte ter herinnering aan mensen die in de oorlog zijn gedood of verdreven. In Kampen gaat dat om weggevoerde of omgekomen Joodse stadsgenoten en gevallen verzetsmensen. Het is project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, de Duitse naam is Stolpersteine. De stenen liggen in heel Nederland. De gemeente Kampen telt er op dit moment 54 op 26 verschillende locaties.

De wandeling langs alle Struikelstenen is ongeveer 8 km lang. Je komt alle Struikelstenen in de straten van Kampen tegen, tevens voert de wandeling langs vele bezienswaardigheden en markante punten van de stad. Deze route hoort bij het boekje “Struikelen door Kampen”.

Route: Wandeling langs natuursteen in Hanzestad Kampen

Deze wandeling neemt je mee langs verschillende plekken in de binnenstad van Kampen waar prachtige voorbeelden van  natuursteen te vinden is. De natuursteenwandeling is gemaakt door Piet Westerhuis en Clarinus Nauta. Hij is gecontroleerd door Aart Elkink. Allen lid van NGV afdeling Zwolle e.o.

Kampen is een oude stad. De prehistorische mens ging wonen op hoge rivierduinen die in lengterichting van de rivier lagen. Dat verklaart dat het oude hart van de stad een langgerekte vorm heeft. Op de hoogste delen bouwde de prehistorische mens zijn tijdelijke kampen. Op die plekken vinden wij bijvoorbeeld vuurstenen werktuigen. De nederzetting Kampen bestond dus uit meerdere kampen.

Campis wordt voor het eerst genoemd in 1227. Stadsrechten kreeg het rond 1236. De rijkdom van de stad werd bepaald door de handel via de IJssel en de inkomsten uit het omliggende land.

Natuursteen wordt veel gebruikt in de puien van winkelpanden, kerken en andere historische gebouwen. Omstreeks het jaar 1000 werd het mogelijk om met grotere schepen de rivieren te bevaren. Dit bracht de handel in tufsteen, rode zandsteen en trachiet uit de Eifel via de Rijn en IJssel op gang. Het trachiet gebruikte men veel voor constructieve elementen  en tufsteen werd veel gebruikt als metselsteen in belangrijke gebouwen.

Via de Maas voerde men vanuit de Ardennen blauwgrijze kalksteen aan. Zandsteen werd via de Vecht uit het gebied rond Bad Bentheim aangevoerd.

Met de komst van de trein rond 1850 werd het gemakkelijker om natuursteen te transporteren en werd het mogelijk om op grote schaal natuursteen-soorten zoals graniet en marmer in te voeren. Vanaf die tijd nam de soortenrijkdom van natuursteen in onze gebouwen enorm toe.

Al onze natuursteen is het gevolg van stolling van magma (graniet, gabbro) en lava (basalt, tufsteen). Dit noemen wij magmatische gesteenten. Uit de afbraak daarvan ontstonden de sedimentaire gesteenten zoals zandsteen en schalie. Organismen veroorzaakten kalksteen. Als gesteenten onder grote druk en temperatuur vervormd worden noemen wij ze metamorfe gesteenten. (gneis, leisteen, marmer en migmatiet)

Route: Kazernes in de stad

Wandeling langs de militaire geschiedenis in Kampen

Deze wandeling brengt je langs de verschillende kazernegebouwen in de stad. 
In de 19de, en een groot gedeelte van de 20ste, eeuw was Kampen namelijk een echte garnizoensstad. 

De militairen drukten in die tijd een zichtbare stempel op Kampen. Voor de stad als geheel bracht het garnizoen een verrijking van het sociale en culturele leven. De aanwezigheid van het garnizoen zorgde voor reuring in de stad. Met een keur aan muziekuitvoeringen, theatervoorstellingen en sportbeoefening. Op straat kwam je altijd wel militairen tegen: in hun schaarse vrije uurtjes aan de wandel, op zoek naar een scharreltje, of marcherend.

De route start bij De Stadskazerne, Oudestraat 216 in Kampen. Er is geen vastgestelde volgorde van de locaties.

Kazernes in de stad wordt je aangeboden door Tourist Info Kampen, De Stadskazerne en het Stadsarchief Kampen.

Route: in de voetsporen van de Van Rossems

“Kampen, stad van naam en faam. In ieder geval in de 13e en 14e eeuw. Kampen met haar zeehaven, gelegen aan de monding van de IJssel die uitkomt in de Zuiderzee groeit Kampen uit tot een stad met de belangrijkste handel en scheepvaart van de noordelijke Nederlanden”.

Beleef Kampen net zoals Maarten van Rossem, zijn zus Sis en broer Vincent hebben gedaan. Deze route neemt je mee langs de historische, architectonische en culturele pronkstukken van Kampen.

Route: Kampen; bezet en bevrijd 1940 - 1945

Deze wandelroute brengt je langs de locaties uit de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Kampen: de locaties uit de Stadswandeling, van de Struikelstenen, de locaties in het buitengebied én extra locaties in Kampen. 

<iframe allow="geolocation;" height="600px" src="https://routekampen.nl/tour/6" width="100%"></iframe>

Route: Kampen anno nu - in 3 dagen

Ben je al een tijdje niet in Kampen geweest? Tijd om terug te komen naar Kampen! Kampen is namelijk doorgegaan met groeien en bloeien. Lees verder en ontdek wat Kampen heeft te bieden anno nu en in de toekomst.

Route: Kampen in beeld - langs kunstwerken in het centrum

De gemeente Kampen is rijk aan kunst en cultuur. De rijkdom van de voormalige Hanzestad blijkt uit het prachtige stadsfront en de vele monumenten en beelden die door heel de stad te zien zijn. Ook op het gebied van de hedendaagse kunst kun je je hart ophalen.

De kunst in het centrum en de wijken zijn altijd toegankelijk. Wij wensen je met de twee routes ‘Kampen in Beeld’ een aangename en inspirerende wandeling of fietstocht toe.

Deze centrumroute begint bij de Tijdbalk op het Van Heutszplein.

Route: Selfieroute Kampen

Een route langs de leukste #selfie-plekken in Kampen.
De mooiste plekjes om te staan, zitten of springen in Kampen hebben wij vast voor je uitgezocht. Een leuke ervaring in Kampen voor het iedereen, eenvoudig uitgelegd. En de makers van de mooiste selfies maken kans op een bijzondere prijs! Doe de selfie-route en voel je welkom in #selfiekampen. Deel je Kamper selfies op je Instagram, Facebook. Gebruik de hashtag #selfiekampen. En zie je self een leuke plek? Maak dan extra selfies en deel ze met #selfiekampen.

BELANGRIJK: Let goed op het verkeer om je heen. Veroorzaak geen onveilige situaties voor jezelf en voor anderen. Zorg er voor dat je telefoon opgeladen is en zet de locatievoorziening aan.

Route: Op de theologische toer

Ontdek de rijke geschiedenis van de Theologische Universiteit in Kampen met de wandelroute 'Op de Theologische Toer'. Wandel langs 25 bijzondere locaties in de binnenstad die de band met de universiteit bewaren.

Route: Eerlijk en duurzaam Kampen

Tweedehands en duurzaam winkelen in Kampen? Hier moet je zijn! 

Kampen heeft naar eigen zeggen de langste winkelstraat van Nederland. De Oudestraat vormt samen met de Geerstraat het kloppende shophart van de stad. Naast bekende winkelketens vind je hier ook nog eigenzinnige boetieks en unieke winkels van kleine ondernemers. Wil je tweedehands en duurzaam winkelen in Kampen? Dit zijn de favoriete adressen.

Route: IJOV Vrijheidsroute - 37 km

Onderweg kom je vele oorlogsmonumenten in en rondom IJsselmuiden tegen. Sta bij elk monument even stil en lees alle informatie en namen aandachtig door.

Fietsroute: Kampen in beeld - ontdek kunstwerken op de fiets

Beginpunt bij De Eend in Het Onderdijks.

De gemeente Kampen is rijk aan kunst en cultuur. De rijkdom van de voormalige Hanzestad blijkt uit het prachtige stadsfront en de vele monumenten en beelden die door heel de stad te zien zijn. 

Ook op het gebied van de hedendaagse kunst kun je je hart ophalen. De kunst in het centrum en de wijken zijn altijd toegankelijk. Wij wensen je met de twee routes ‘Kampen in Beeld’ een aangename en inspirerende wandeling of fietstocht toe.

Deel deze pagina

twitter logo facebook logo linkedin logo