Hanzejaar 2023

Woensdag 18 oktober 2023 | 8737 keer bekeken

In 2023 wordt het Hanzejaar georganiseerd. Een jaar waarin negen Hanzesteden in Oost-Nederland extra betekenis geven aan 800 jaar Hanze gedachtengoed. Ook Kampen doet mee! De stad staat een jaar lang in het teken van het Hanze-gedachtengoed met een uiteenlopend programma. Op 1 april werd het Hanzejaar feestelijk geopend, in augustus vindt het Hanzefest XL plaats en we beleven 24 uur Hanze in oktober. Beleef de Hanze in Kampen!    

Voel de Hanze-vibe, beleef de Hanzesteden

Gisteren, vandaag en de toekomst. Ze ontmoeten elkaar in de Hanzesteden. Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle: negen parels in het oosten. Al meer dan 800 jaar verbonden door water en historie, uitblinkend in bedrijvigheid en gastvrijheid. Elk met een eigen gezicht, samen de Hanzesteden. Met elkaar én op zichzelf, en volop in beweging.

Het Hanzejaar is een ode aan de Hanze; het Middeleeuwse handelsnetwerk dat rijkdom en handelsgeest naar de steden bracht en vandaag de dag nog steeds duidelijk zichtbaar en beleefbaar is.

Omvangrijk programma

Het Hanzejaar wordt groots gevierd met een omvangrijk programma van evenementen en activiteiten, van kleine lokale initiatieven tot grote eenmalige events die plaatsvinden in het historische decor van de steden.

Beleef het Hanzejaar en bezoek de vele evenementen op het gebied van kunst, muziek, cultuur, educatie, sport, en economie. Toen én nu, vol beweging en vermaak, vol geschiedenis en toekomst. En iedereen kan meedoen: bewoners, ondernemers en bezoekers.

Samen maken en vieren we het Hanzejaar en laten daarmee zien dat de Hanze nog steeds springlevend is en inspiratie biedt, voor vandaag en voor de toekomst.
 

hanze expo

Vanaf 5 oktober Hanze LEGO expositie 

Bezoek de unieke Hanze LEGO expositie! In het Stedelijk Museum Kampen wordt  vanaf 5 oktober 2023 een heuse Hanze LEGO expositie geopend. Hanze is verbinding en met LEGO kun je ook ‘samen bouwen’. Deze expositie is uniek in Nederland!

Meer informatie
kleur de hanze logo

Spectaculair lichtevent: Kleur de Hanze

Tijdens de laatste 9 dagen van het jaar vindt in 9 Hanzesteden het evenement Kleur de Hanze plaats. Dit spectaculaire lichtevent is een bijzondere interactie tussen mens en gebouw: in elke Hanzestad zijn 1 of meerdere gebouwen omgezet in een kleurplaat, die bewoners, bezoekers, kunstenaars of wie dan ook kunnen inkleuren en uploaden. Vervolgens wordt jouw kleurplaat geprojecteerd op het pand, dus jij kleurt zelf het Hanzepand! Hoe bijzonder is dat!

Meer informatie
oude raadhuis

Hanzestadswandeling

De Hanzestadswandeling neemt je mee langs de Hanze highlights die te vinden zijn in Kampen. Lees onderweg alles over de schilderijen van Hendrick Avercamp, de IJsselkogge, de KamperUI verhalen en ontdek de sporen van het rijke Hanzeverleden. De route leidt je verder langs de meest imposante monumenten die Kampen rijk is. 

poster

Excursieprogramma Hanzesteden & Hanzelezing

Zes steden met een gemeenschappelijk verleden en toch een eigen, uniek karakter. Bezoek de Hanzesteden Kampen, Harderwijk, Elburg, Zwolle, Deventer en Zutphen.

Eén van de meest spannende verhalen uit de Europese geschiedenis speelt zich af in onze eigen achtertuin. In de Hanzesteden slaan kooplieden de handen ineen en ontstaat er een grenzeloze samenwerking: de Hanze. 

Aan de hand van spraakmakende figuren en bezienswaardigheden, de highlights en de verborgen hofjes en steegjes, krijgt u een samenhangend beeld van deze parels, met oog voor de details van de afzonderlijke steden. Tijdens de wandelingen bezoeken we een aantal musea en bezichtigen we cultureel erfgoed.

Meer informatie en reserveren
sigaren maken

Ontdek de wondere wereld van koffie, thee en sigaren

Ook bij De Eenhoorn is er worden er allerlei activiteiten georganiseerd op 1 april, tijdens de opening van het  'Hanzejaar 2023' in Kampen. Het Hanzejaar is een ode aan de Hanzetijd, met een omvangrijk programma van evenementen. Wij introduceren deze zaterdag onze nieuwe arrangementen op het gebied van koffie, thee, sigarenetiquette en het ambacht van sigaren maken. Onze huisspecialisten nemen jou in anderhalf uur mee in de wondere wereld van onze producten.

Arrangementen De Eenhoorn
ikoon

Expositie Hanzeheiligen in het Ikonenmusuem

In het Ikonenmuseum is de expositie Hanzeheiligen te zien. Hanzesteden hadden elk hun eigen beschermheilige en elk ambacht hun patroonheilige. In de expositie wordt een aantal van deze heiligen uitgelicht, omdat ze de beschermheiligen zijn van Hanzesteden als Kampen, Zwolle, Hasselt en Deventer. 

Meer informatie
Gotisch Huys

De geschiedenis van de Hanze in Kampen

Al sinds de dertiende eeuw bruist het in Kampen. Vissers, ambachtslui en kooplieden zorgden vroeger voor bedrijvigheid in de nautische stad aan de oevers van de IJssel. Die levendige sfeer proef je nog steeds in deze middeleeuwse Hanzestad.

Roeland

Meedoen?

Wil je op de hoogte blijven of meedoen met één van de vele Hanze-activiteiten? Meld je dan aan bij citymarketeer Roeland Tameling via r.tameling@kampenpartners.nl

Mail Roeland

Deel deze pagina

twitter logo facebook logo linkedin logo