Ontdek de geheimen van de IJsselkogge bij het Stedelijk Museum Kampen, Stadsarchief Kampen en de Kamper Kogge van 5 oktober tot en met 8 december 2019 in Kampen. 

Kampen Koggestad, de geheimen van de IJsselkogge

De tentoonstelling bevindt zich op alle drie de locaties, waarbij de bezoeker wordt meegenomen op een ware ontdekkingsreis. Er is van alles te zien, doen en beleven. Voor jong en oud. Voor de inwoners van Kampen. Tot bezoekers vanuit het hele land. In het museum is een tentoonstelling, met voorwerpen, archiefstukken en multimedia, die laat zien welke rijkdom Kampen door de kogge vergaarde. Bij het Stadsarchief kan een buitententoonstelling worden bezocht en een levensgroot bordspel worden gespeeld. Op en bij de Kamper Kogge op de Koggewerf, tot slot, zijn er diverse activiteiten.

De IJsselkogge

In februari 2016 werd onder grote belangstelling de IJsselkogge gelicht: een nagenoeg compleet schip uit de eerste helft van de 15de eeuw, die rond 1450 gezonken moet zijn. De kogge, het schip dat van de vroege 13e tot in de late 15e eeuw hét schip was dat de zeeën en wateren rond en in Noordwest Europa bevoer, werd hét symbool van het Hanzeverbond. De handel in goederen, via deze schepen vervoerd, bracht rijkdom aan tal van steden. Al twee eeuwen voor de oh zo bekende Gouden Eeuw kende Kampen en de IJsselstreek hun eigen Gouden Eeuw.

De expositie Kampen Koggestad, geheimen van de IJsselkogge laat je op verschillende wijze kennis maken met het koggeschip en de IJsselkogge in het bijzonder. Maar ook met het leven in Kampen in haar Gouden Eeuw.

Het Stedelijk Museum Kampen, Stadsarchief Kampen en Stichting Kamper Kogge hebben de handen ineen geslagen om de geheimen van de Koggetijd boven water te halen. Kom kijken, beleven, ontdekken en spelen! 

De expositie Kampen Koggestad, geheimen van de IJsselkogge laat je op verschillende wijze kennis maken met het koggeschip en de IJsselkogge in het bijzonder. Maar ook met het leven in Kampen in haar Gouden Eeuw.

  • In het Stedelijk Museum Kampen zijn tal van bijzondere objecten te zien die het verhaal van de kogge en het stadsleven illustreren.
  • Bij Stadsarchief Kampen kunnen jong en oud op speelse wijze het verhaal van handel en zeevaart ervaren.
  • De Kamper Kogge laat de bezoekers kennis maken met een heuse kogge, de bouw ervan en tal van verhalen die daarover te vertellen zijn.

25 stedelijk copy .   . 

Locatie 1: Stedelijk Museum Kampen 

Stedelijk Museum Kampen 

In het Stedelijk Museum Kampen worden vondsten uit de IJsselkogge getoond en wordt de Gouden Eeuw met tal van voorwerpen in beeld gebracht. Zo leert de bezoeker onder andere over Diedric Brant, de voormalig Kamper Burgemeester die in 1368 met een kogge naar Schonen (Zweden) vertrok, waar Kampen een belangrijke handelsplaats had. Hij overleed tijdens zijn bezoek plotseling en, omdat in die tijd van repatriëring geen sprake was, werd hij daar begraven. Zijn grafplaat is bewaard gebleven en komt vanuit Zweden voor het eerst naar Kampen. Andere topstukken die in het museum te zien zullen zijn, zijn onder andere bijzondere handschriften uit onder meer de Koninklijke Bibliotheek. En kent u de Digestum Vestus al? Dit bijzondere boek werd in Kampen gemaakt, is één van de topstukken in het huidige Kamper Stadsarchief, en staat bol van bijzondere tekeningen. Dit boek zal dan uiteraard ook niet ontbreken!


6 23 stadskazerne paatje copy

Locatie 2: Stadsarchief Kampen

Stadsarchief Kampen

Op het plein voor de Stadskazerne is de buitenexpositie van het Stadsarchief niet te missen.  Tussen de expositie staat namelijk een kogge van 9 meter. Met een paardje in het zeil. Niet het Kamper wapen. Deze kogge komt uit Harderwijk. En staat sinds Open Monumentendag op het plein aandacht te vragen voor de Kampen Koggestad expositie. Het Stadsarchief werkte voor de buitenexpositie samen met Karel Vlierman en Spa Uitgevers uit Zwolle. Op grote borden op het plein komen de gedetailleerde tekeningen van Karel Vlierman prachtig uit. De prachtige tekeningen die Karel Vlierman maakte op basis van de opgravingstekeningen van de IJsselkogge zijn aangevuld met afbeeldingen uit de collectie van het Stadsarchief. Samen vertellen ze het verhaal van Kampen en de koggen. 

Wie verder loopt ziet het levensgrote bordspel. Het spel is gebaseerd op het welbekende ganzenbord en is een leuke manier om met Kampen en de koggetijd bezig te zijn. Wie komt er als eerste als Ommelandvaarder in Kampen aan?

images.268 kamper kogge.Vertrek Kamper Kogge foto 1 Foto Tennekes 1x1000


Locatie 3: Kamper Kogge

Beleef en ontdek de geheimen van de IJsselkogge bij de Kamper Kogge. 

Tijdens Kampen Koggestad ligt de Kamper Kogge in de haven aan de steiger en is er dagelijks ‘open schip’ in de middag van 13.30 uur tot 16.00 uur. Met name in de weekenden zijn er extra activiteiten. Dagelijks zijn er rondleidingen om 10.30 en 15.00 uur. Laat je meenemen in de ontwikkeling van de Hanzehandel en de kogge. 

Iedere woensdagmiddag en zaterdagmiddag wordt een 4-tal keren door de Sprooksprekers een verhalenvoordracht gehouden in het Verteltheater op de Koggewerf. Om 14.00 uur, 14.30 uur, 15.00 uur en 15.30 uur word je in de [waan]wereld van de Kogge geplaatst. 

Op de zaterdagmiddagen kun je zelf ervaren hoe het is om aan boord te zijn. Pak die kans en vaar mee. Naast het open schip en de vaartochten staan er speurtochten, middeleeuwse survivallen, worden er Koggemaaltijden geserveerd en heb je zelfs de kans om te overnachten op de Kamper Kogge. Klik voor alle activiteiten bij de Koggewerf op een rij

Locatie 4: Voormalige Synagoge 

Op de locatie ‘Voormalige Synagoge’ van het Stedelijk Museum Kampen toont de meest toonaangevende glaskunstenaar van Nederland, Bernard Heesen, zijn bijzondere ‘bekers en bokalen uit vervlogen tijden’. Hierbij laat Bernard Heesen zich inspireren door de bokalen, bekers en bierpullen uit de middeleeuwen. Waar de bierpullen, bekers en bokalen uit die tijd vaak somberder en kleurlozer waren, zijn de bokalen van Heesen bijzondere, kleurrijke objecten geworden. Zij verbeelden, zogezegd, de schatten van de IJsselkogge en komen ongetwijfeld van ver. Met het binnenvallende zonlicht door de zes grote ramen van de Voormalige Synagoge, komen de bokalen en hun kleuren meer dan ooit tot hun recht! 

Bezoekersinformatie
 

Algemene Openingstijden 

Algemene Informatie
Dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur
Zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

  • Op maandag 14 en maandag 21 oktober van 11.00 tot 17.00 uur is er een extra openstelling. Speciaal in de herfstvakantie! 
  • De expositie bij het Stadsarchief Kampen is niet op zondagen, maar wel op maandagen te bezoeken.  

De tentoonstelling ‘Kampen Koggestad is van 5 oktober t/m 8 december te zien in het Stedelijk Museum Kampen, Stadsarchief Kampen, Stichting Kamper Kogge en de Voormalige Synagoge.

 

🙋 #kampenkoggestad

🐤Twitter: @KampenKoggestad

🖼️ Instagram: Kampen Koggestad

📱Facebook: Kampen KoggestadPrivacy statement - Algemene voorwaarden

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Partners. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media